Glasanje prati 556 domaćih i 179 stranih posmatrača
Foto: Dado Đilas

Izbori 2014.

Glasanje prati 556 domaćih i 179 stranih posmatrača

Politika -
Posmatrači će doći iz OEBS/ODIHR (OEBS/KDILJP) - njih 28, iz Parlamentarne skupštine OEBS 51, Misije OEBS u Srbiji četvoro, a Parlamentarne skupštine Saveta Evrope 22 posmatrača

BEOGRAD - Centar za slobodne izbore i demokratiju - Cesid i nevladina organizacija COR iz Novog Sada su jedine domaće organizacije koje će posmatrati vanredne parlamentarne izbore, dok je interesovanje stranih posmatrača znatno veće, pa će tako u nedelju na biralištima biti 556 domaćih i 179 međunarodnih posmatrača - ukupno 735.

COR je organizacija koja se bavi zaštitom prava invalida, pa će tako proveravati da li su biračka mesta prilagođena osobama sa posebnim potrebama i da li imaju neophodne rampe za dolazak na biračka mesta.

Kada je reč o međunarodnim organizacijama u kojima je Srbija član, posmatrači će biti iz OEBS/ODIHR (OEBS/KDILJP) - njih 28, iz Parlamentarne skupštine OEBS 51, Misije OEBS u Srbiji četvoro, a Parlamentarne skupštine Saveta Evrope 22 posmatrača.

Strani posmatrači dolaze i iz centralnih izbornih komisija Albanije - njih devet, Ruske Federacije dvoje, Slovenije takođe dvoje i iz Bosne i Hercegovine jedan.

RIK je dao akreditacije delegaciji Interparlamentarne skupštine Zajednice nezavisnih država - IPS ZND. U toj delegaciji biće sedam posmatrača

Kada je reč o međunarodnim nevladinim organizacijama, izbore u Srbiji će pratiti i dvoje akreditovanih iz Zajedničke mreže međunarodnih volontera iz Japana, Litvanije osmoro, dok će Danaca biti 21.

I tri ambasade su zatražile i dobile akreditaciju kako bi njihove diplomate pratile izbore - Britanska ambasada, Ambasada Bugarske i Ambasada SAD, pa će tako u Srbiji u nedelju izborni proces pratiti šetoro Britanaca, dvoje Bugara i 13 Amerikanaca.Iz Ruske Dume dolazi jedan posmatrač.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja