VUČIĆ: EU ne traži da uvedemo sankcije Rusiji, a Srbija to ne bi ni uradila!
Foto: Zorana Jevtić

Prvi potpredsednik Vlade Srbije

VUČIĆ: EU ne traži da uvedemo sankcije Rusiji, a Srbija to ne bi ni uradila!

Politika -
Vučić je istakao da će Srbija poštovati teritorijalni integritet svake zemlje članice UN

BRISEL - Srbija će poštovati teritorijalni integritet Ukrajine ali neće uvoditi sankcije Rusiji, preneo je danas potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton.

"Nećemo uvoditi sankcije Rusiji i nikada nećemo učestvovati u tome, jer bi time išli protiv onih koji nikada nisu uvodili sankcije Srbiji, čak ni kada je bila bombardovana i kada su joj neki drugi uzimali teritorijalni integritet", rekao je Vučić u Briselu.

Vicepremijer je istakao da Srbija poštovanjem teritorijalnog integriteta drugih zemalja brani i sebe. Vučić je ocenio da EU dobro razume poziciju Srbije.

"Srbija je nezavisna zemlja koja ima svoj ponos, svoje građane koji biraju njene organe i Vladu i to nije Vlada bez stava, nego Vlada koja poštuje integritet, ali koja neće da uvede sankcije Rusiji", rekao je Vučić.

On je ponovio da Srbija poštuje teritorijalni integritet svake zemlje članice UN i da o tome ne bi trebalo da joj govore oni koji su zgazili njen integritet.

I premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da su predstavnici Srbije u Briselu izneli "principijelan stav" da Srbija ne želi da preduzme nijedan korak u narušavanju odnosa sa Ruskom Federacijom, istakavši da na to nije izneta nikakva primedba, niti je izazvalo "posebne rasprave".

Dačić je rekao da visoka predavnica Evropske unije Ketrin Ešton na sastanku nije postavila pitanje stava Srbije prema Ukrajini, ali da su vicepremijer Aleksandar Vučić i on izneli stav Srbije koji se "bazira na temeljnim opredeljenjima da Srbija želi da nastavi put ka EU, a da sa druge strane, ne želi da preduzme nijedan korak koji bi ugrozio njene odnose sa Ruskom Federacijom".

"Ešton je na početku sastanka rekla da, za razliku od najava iz naše štampe, ona ne želi da priča o tome, ali mi smo sami izneli veoma jasne stavove i nikakvih rasprava, niti primedbi s njihove strane nije bilo", poručio je Dačić.

Prema njegovim rečima, pitanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta veoma su važna za Srbiju, "jer je i u Srbiji došlo do njihovog narušavanja".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track