Matejin (SNS): LSV i SVM pokušavaju da ne izmene Statut Vojvodine
Foto: Beta

Skupština Vojvodine

Matejin (SNS): LSV i SVM pokušavaju da ne izmene Statut Vojvodine

Politika -
Te stranke o tom pitanju pokušavaju da “trguju” i traže više nego što može da prođe, smatra šef poslaničke grupe SNS

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Savez vojvođanskih Mađara (SVM) pokušavaju da ne izmene pokrajinski Statut, odnosno nastoje da izvrše samo njegovu kozmetičku promenu, izjavio je danas šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Vojvodine Predrag Matejin.

Ističući da je bio “jako razočaran političkim stavovima” LSV i SVM, iznetim na ovonedeljnim konsultacijama u Skupštini Vojvodine o radnom tekstu nacrta Statuta, on je dodao da te stranke po tom pitanju pokušavaju da “trguju” i “traže više nego što može da prođe”.

“Oni pokušavaju da ne izmene Statut, odnosno da izvrše samo kozmetičku promenu, jer za njih je odluka Ustavnog suda nerazumna i potpuno neshvatljiva”, rekao je Matejin. On je ocenio da se vladajuća koalicija u pokrajinskom parlamentu (u kojoj je još i DS) “ponaša kao da je pobedila na republičkim izborima”.

Matejin je naveo da je, posle zajedničke sednice kolegijuma pokrajinske skupštine i radne grupe koja je sačinila tekst Statuta usklađen sa odlukom Ustavnog suda, ostalo previše otvorenih pitanja i nesuglasica.

Prema njegovom mišljenju Statut Vojvodine moći će da bude usklađen sa Ustavom, do predviđenog roka 6. juna, “samo ukoliko bude dobre volje” da se taj posao završi ali, kako je dodao, na tom sastanku je stekao utisak da “nema dobre volje”.

Kako je saopšteno iz Kabineta predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora posle sastanka skupštinskog kolegijuma i radne grupe, 24. aprila, dogovoreno je da sva pitanja u tekstu nacrta Statuta, o kojima nije postignut dogovor budu usaglašena do sednice Odbora za pitanja ustavno-pravnog položaja pokrajine.Sednica tog odbora, koji je i formalno-pravni predlagač Statuta, trebalo bi da bude održana 7. maja a prema Pastorovom predlogu, poslanici vojvođanske skupštine bi o tekstu Statuta raspravljali oko 10 maja.(Tanjug/Dnevnik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track