PRAZNIK UMETNIKA I PRONALAZAČA: Danas je Dan intelektualne svojine
Foto: Thinkstock

Međunarodni praznik

PRAZNIK UMETNIKA I PRONALAZAČA: Danas je Dan intelektualne svojine

Društvo -
Svetska organizacija za intelektualnu svojinu (WIPO) 2001. godine ustanovila je taj praznik u cilju razvoja svesti o rastućoj ulozi intelektualne svojine u svakodnevnom životu

BEOGRAD - Danas se obeležava Svetski dan intelektualne svojine, kao praznik svih inovatora i umetnika sveta.Svetska organizacija za intelektualnu svojinu (WIPO) 2001. godine ustanovila je taj praznik u cilju razvoja svesti o rastućoj ulozi intelektualne svojine u svakodnevnom životu, kao i u cilju obeležavanja doprinosa pronalazača i umetnika opštem razvoju čovečanstva, saospsteno je iz Zavoda za intelektualnu svojinu.

Generalni direktor WIPO Fransis Gari je tim povodom poručio da 26. april slavi kao mogućnost da se diskutujemo o ulozi intelektualne svojine u odnosu na inovacije i kreativnost."Ove godine naša tema glasi "filmovi kao globalna strast", naveo je on.

U saopštenju Zavoda se navodi da su filmovi uvek privlačili publiku širom sveta, od samih početaka nemog filma oni su gledani sa fascinacijom i strašću.

Nekada je Holivud bio dominantan igrač na svetu, a sada filmska industrija cveta širom celog sveta, bio to Bolivud u Indiji, Nolivud u Nigeriji, ili produkcije u Skandinaviji, Severnoj Africi, Kini i drugim delovima Azije.

U 2000. godini su države članice Svetske organizacije za intelektualnu svojinu izabrale 26. april - dan kada je Konvencija o osnivanju Svetske organizacije za intelektualnu svojinu stupila na snagu u 1970. - kao Svetski dan intelektualne svojine sa ciljem da se poveća razumevanje intelektualne svojine na globalnom nivou.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track