OBUKA PRI KRAJU: Bombaši-samoubice stižu na Kosovo
Foto: AP Photo

Uzbuna u obaveštajnim krugovima

OBUKA PRI KRAJU: Bombaši-samoubice stižu na Kosovo

Politika -
Kao moguće mete pominju se američka baza Bondstil i policijske stanice. Buduće samoubice regrutovane su iz redova džihadista koji se bore protiv snaga Bašara el Asada u Siriji

PRIŠTINA - Grupe bliske Al Kaidi već mesecima spremaju bombaše-samoubice za napade na Kosovu i u Albaniji. Kao moguće mete pominju se američka baza Bondstil i policijske stanice, piše prištinska štampa pozivajući se ne kosovske i zapadne obaveštajne izvore.

Uvežbavanje grupe bombaša-samoubica traje već šest meseci, pri čemu poslednji korak ovog "treninga" podrazumeva i upotrebu droga. Buduće samoubice regrutovane su iz redova džihadista koji se bore protiv snaga Bašara el Asada u Siriji.

U Siriji i Iraku se, prema procenama obaveštajaca, bori oko 150 kosovskih Albanaca, mahom veterana ratova na Kosovu i u Makedoniji, od kojih su neki ozbiljno napredovali u komandnoj hijerarhiji nekoliko grupa bliskih Al Kaidi.Prištinski Ekspres tvrdi da je barem deset kosovskih komandanata u Siriji i Iraku dobilo zahtev da počne samoubilačke napade, kao i da je trening bombaša-samoubica pri kraju. Finansijska podrška za ovakve akcije obezbeđena je nedavnim pljačkama banaka u Mosulu, odakle su islamisti odneli oko 450 miliona dolara.

Neki od islamskih boraca su se već vratili na Kosovo, gde su nastavili da propagiraju džihad. Jedini dosad registrovani slučaj bombaša-samoubice sa Balkana bio je Bljerim Heta iz Uroševca, koji se razneo u Bagdadu, ubivši 50 ljudi.

Kosovska policija: Nema bezbednosnih pretnji

Kosovska policija saopštila je da nema nikakve pouzdane informacije o direktnoj bezbednosnoj pretnji, posle pisanja da se borci bliski Al Kaidi spremaju za samoubilačke bombaške napade na Kosovu i u Albaniji.U saopštenju koje prenosi list Zeri, policija navodi da "nema mesta zabrinutosti" pošto policija do sada nema nikakve pouzdane informacije o direktnoj pretnji kosovskim institucijama, građanima Kosova ili "interesima drugih zemalja na Kosovu".Kosovska policija je saopštila da će, u saradnji sa drugim relevantnim institucijama, preduzeti sve neophodne mere da bi osigurala bezbednost za građane.

Preduzeti su svi koraci da se poveća bezbednost i međunarodna saradnja sa ciljem praćenja situacije i sprečavanja bilo kakve pretnje, piše u saopštenju koje je preneo Zeri. Prištinski dnevnik Ekspres, pozivajući se ne kosovske i zapadne obaveštajne izvore, tvrdi da grupe bliske Al Kaidi mesecima spremaju bombaše-samoubice za napade na Kosovu i u Albaniji.

(RTS/Ekspres)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track