Barozo: Tim za pregovore je impresivan; Vučić: Znamo gde nismo dobro radili
Foto: Tanjug Dragan Stanković

DOBAR SIGNAL: Poruka predsedavajućeg EK Manuela Baroza

Barozo: Tim za pregovore je impresivan; Vučić: Znamo gde nismo dobro radili

Politika -
Samokritika Premijer ukazao da je najmanji napredak postignut u poglavljima životne sredine, finansija i vladavine prava; Nije na meni da pričam o teškoćama jer je pristupanje Evropskoj uniji složen proces, rekao je Manuel Barozo

BEOGRAD - Premijer Aleksandar Vučić posle zajedničkog sastanka s predsednikom Evropske komisije Mauelom Barozom poručio da je Srbija svesna da ima bezbroj obaveza i podvukao da je članstvo u EU prioritet Vlade. S druge strane, Barozo je istakao da Unija snažno podržava put Srbije u EU.Cilj evrointegracijeIpak, srpski premijer je bio realan, pa je novinarima pokazao papir na kojem je pet poglavlja bilo podvučeno crvenom bojom, što je označavalo katastrofalan rezultat, zelenom ono što je dobro urađeno, a žutom delimično dobro. Poglavlja u kojima su najmanje napredovali tiču se životne sredine, javnih finansija, pitanja bezbednosti, ljudskih prava, pravosuđa, kao i poljoprivrede.- Svesni smo obaveza, a članstvo u EU prioritet je ove vlade. U ovom izveštaju ima pet crvenih oblasti, a jedna je posebno crvena, to je životna sredina, i tu ništa nije u skladu sa EU. Znam da nismo obavili svoj posao kako treba. Barozo je svoje primedbe izneo na prijatan način, mnogo prijatniji nego što ih ja iznosim - naglasio je premijer, dodajući da su pred nama ozbiljne ekonomske reforme koje mogu da daju boljitak za tri meseca, ali mogu i za tri godine.Predsednik Evropske komisije poručio je da nije na njemu da priča o teškoćama, ističući da je pridruživanje sveobuhvatan projekat koji nalaže napredak u mnogim oblastima, naročito vladavine zakona i borbe protiv korupcije.Snažna podrška- Nastavićemo snažno da podržavamo evropski put Srbije kako bi što pre postala punopravna članica ovog bloka. Srbija je ostvarila krupan napredak na putu evropskih integracija i EU s njom gradi sve snažnije partnerstvo. Pregovori o pristupanju teku veoma dobro, ali proces pridruživanja mora biti transparentan, što znamo iz iskustva - naglasio je Barozo. Visoka evropska zvanica imala je odvojene sastanke i s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

Tadić s Barozom o procesu evrointegracija Srbije MEDIJI NISU DOVOLJNO SLOBODNIPredsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo sastao se juče s liderom Nove demokratske stranke (NDS) Borisom Tadićem i izjavio da je Tadić „ucrtao evropski put Srbije“ dok je bio njen predsednik, saopštio je NDS.„Barozo je tokom razgovora istakao da je Tadić ucrtao evropski put zemlje, kreirao politiku pomirenja u regionu i konsenzus u Srbiji o njenoj evropskoj orijentaciji i budućnosti“, navodi se u saopštenju.Tadić je upozorio odlazećeg predsednika EK, koji je u oproštajnoj poseti regionu, na štetnost postojanja dvostruke spoljne politike Vlade Srbije i predsednika Tomislava Nikolića. Lider NDS ocenio je da je srpska opozicija u lošem stanju, dok vladajuća koalicija „ignoriše i ugrožava“ parlament, i ukazao na ugrožavanje nezavisnosti i slobode medija u Srbiji.Tadić i Barozo su istakli da su njihova dobra komunikacija i međusobno razumevanje pozitivno uticali na evrointegracije Srbije.

PredviđanjaTRI GODINE ZA FINANSIJSKU KONSOLIDACIJUPolitički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenjuje da će Srbija morati da sprovede velike reforme kako bi crvena boja izbledela, a da nam najveći posao predstoji u vezi s javnim finansijama.- Ne treba da čudi što je najalarmantnije kad je reč o ekologiji ako se ima u vidu da je potrebno mnogo novca uložiti u zaštitu životne sredine, ali ni činjenica da su evropski standardi u tom domenu veoma visoki. Potrebne su bar dve ili tri godine da se uspostavi finansijska konsolidacija, a najveći potencijali su u oblasti privrede.

ŠTA SE CRVENINajproblematičnija poglavlja u pregovorima za pristup eu- Poglavlje 5 javne nabavke- Poglavlje 27 životna sredina- Poglavlje 23 pravosuđe i osnovna prava- Poglavlje 24 pravda, sloboda i bezbednost

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track