Đurić: Nema suštinske normalizacije, dok se otima imovina
Foto: Marina Lopičić

Kosovska Mitrovica

Đurić: Nema suštinske normalizacije, dok se otima imovina

Politika -
Mi ćemo u narednom periodu iskoristiti sve institucionalne mehanizme pritiska koji nam stoje na raspolaganju uključujući i uslovljavanje razgovora o učešću u pokrajinskim institucijama da bismo sprečili otimanje srpske državne i društvene imovine na KiM, naveo je direktor kancelarije za KiM

KOSOVSKA MITROVICA - Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da ne može biti suštinske normalizacije odnosa između Beograda i Prištine dok u pokrajini traje otimanje državne i društvene imovine.

Đurić je u Kosovskoj Mitrovici izjavio da Srbija želi da pitanje državne i društvene imovine na KiM bude jedna od tema koja će biti rešavana u nastavku briselskog dijaloga.

“Mi ćemo u narednom periodu iskoristiti sve institucionalne mehanizme pritiska koji nam stoje na raspolaganju uključujući i uslovljavanje razgovora o učešću u pokrajinskim institucijama da bismo sprečili otimanje srpske državne i društvene imovine na KiM”, rekao je Đurić.

On je kazao da je želja Srbije da pitanje imovine bude jedna od tema koja će biti rešavana u nastavku brisleskog dijaloga ističući da se ne može tolerisati to što neko koristi međuprostor da bi vršio dodatni pritisak na srpsku zajednicu, da bi vršio proceš otimanja odnosno zauzimanja imovine.

“To je za nas neprihvatljivo potpuno i sa ovog mesta želimo da pošaljemo jasnu poruku da delatnost Kosovske agencije za privatizaciju direktno šteti i čini jako lošu uslugu normalizaciji odnosa i celom procesu”, kazao je direktor Vladine Kancelarije za KiM.

Đurić je kazao da dok traje otimanje državne i društvene imovine na Kosovu i Metohiji ne može biti suštinske normalizacije ni suštinskog rada na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

U tom svetlu Đurić je pomenuo upad u Pilanu u Štrpcu što je, kako je ocenio, uznemirilo ne samo srpski narod tamo nego i skrenulo pažnju svima da nedeljama traje zauzimanje državnih i društvenih perduzeća na Kosovu i Metohiji.

To je naročito izraženo na području opštine Štrpce, za nas je to neprihvatljiivo i to je nešto što nas gura nekoliko koraka unazad, što stvara lošu atmosferu i što direktno koči normalizciju odnosa i dalje razgovore dovodi u veoma nezavidnu poziciju, kazao je Đurić.

K. Mitrovica dobija "svoju" Knez Mihajlovu ulicu

Đurić je izjavio da će Kosovska Mitrovica u glavnoj gradskoj ulici dobiti pešačku zonu, a da će na prostoru u blizini glavnog ibarskog mosta biti izgrađen Trg cara Lazara.

Đurić je u Kosovskoj Mitrovici izjavio da će radovi na izgradnji pešačke zone započeti za nekoliko dana.On je objasnio da je želja da Kosovska Mitrovica, na osnovu odluke lokalne samouprave u Kosovskoj Mitrovici, a uz podršku Vlade Srbije i Kancelarije za KiM, u narednih nekoliko meseci dobije "svoju Knez Mihajlovu" ulicu.Đurić je dodao da će ta ulica biti na ponos celom narodu na KiM, ulica koja će označiti "širu obnovu koja mora da bude ne samo estetska, nego i suštinska".

To znači da ćemo u opštinama i na severu i na jugu u narednih nekoliko nedelja predstaviti veliki broj razvojinih projekata koji imaju za cilj da pokrenu privredu, kazao je Đurić."Lep vesnik svega toga, nešto što će svi građani Kosova i Metohije moći da vide jeste da će u ovom najvećem urbanom sedištu našeg naroda na KiM već za nekoliko dana početi radovi na izgradnji nečega što nazivamo mitrovačkom Knez Mihajlovom," kazao je Đurić.

Đurić je u pratnji predsednika opštine Severna Mitrovica Gorana Rakića i koordinatora upravljačkog tima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština Ljubomira Marića obišao Kosovsku Mitrovicu.

Đurić je kazao da je u naselju Brđani u Severnoj Mitrovici razgovarao sa meštanima kojima su preneli uveravanja da će sve aktovmosti lokalne samouprave Vlade Srbije, odnosno Kancelarije za KiM, biti usmerene na jačanje vitalnosti srpske zajednice u tom multietničkom naselju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja