ŽESTOKI MOMCI: Čume Bebu zvao bato!
Foto: Arhiva I Fonet Saša Savković

Šta je Beba Popović govorio o svojim vezama s kriminalcima

ŽESTOKI MOMCI: Čume Bebu zvao bato!

Politika -
Sramota je što je tadašnjeg premijera, braneći ga navodno, pokušao da uvuče u blato kriminala, kaže advokat Borivoje Borović

BEOGRAD - Vladimir Beba Popović, nekadašnji šef Vladine kancelarije za medije, a sad nezvanični savetnik Vlade, ispričao je pred Specijalnim sudom u procesu za ubistvo Zorana Đinđića da se viđao s ljudima iz kriminalnog miljea.Sam Popović ispričao je da se sa Miloradom Ulemekom Legijom viđao, između ostalog i u svom stanu, a da ga je Ljubiša Buha Čume zvao „bato“. Sagovornici Kurira tvrde da tako blizak odnos nije slučajan i da Tužilaštvo treba da se pozabavi Popovićevom ulogom u stvaranju poslepetooktobarske kriminalne piramide u Srbiji. Nova piramida kriminalaDokaze za te tvrdnje, prema mišljenju advokata Borivoja Borovića, treba tražiti u knjizi „Svedočenje pred Specijalnim sudom Vladimira Popovića na suđenju za ubistvo Zorana Đinđića“, u kojoj je on, kako kaže poznati beogradski advokat, pokazao da se, umesto rasturene familije iz Miloševićevog vremena, instalirala nova u kojoj su bili Popović, Čume i Legija.- On je na suđenju za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića to indirektno rekao. Doduše, pokušao je da ukaže na to da je on to sve radio u interesu Srbije i da je Đinđić za to znao. Sramota je što je tadašnjeg premijera, braneći ga navodno, pokušao da uvuče u blato kriminala. Ja sam tad ukazivao da nadležno tužilaštvo mora da reaguje, međutim svi su ostali nemi. DešifrovanjeZašto, to će pokazati vreme, ali tvrdim da je knjiga Bebe Popovića najvažniji dokument iz novije istorije Srbije koju bi neko iz vlasti trebalo da dešifruje. Tu bi se našle mnoge znane i neznane stvari i raspetljalo bi se zamršeno klupko srpskih „kumovskih“ odnosa - kaže Borović za Kurir.

Sastanci s Miloradom Ulemekom Legijom BEBA PRENOSIO ULEMEKOVE PORUKE CANETU SUBOTIĆUZnači da je negde od 2001. godine, kad je počelo u javnosti da se priča o duvanskoj aferi i kad je počelo da se priča o tome da sa Canetom Subotićem vezu održavaju Vladimir Popović i Zoran Đinđić, meni je Legija, posredno nekoliko puta, a jednom prilikom i lično - znam tačno datum, to je bio 13. jun 2001. godine, kad je bila pres-konferencija o otkrivenim leševima u Batajnici - sreo sam ga na vratima MUP, sa ćerkom u naručju, u kratkim pantalonama. Rekao mi je: „Ej, vidi, pozdravi Stanka i reci mu da one pare što duguje Kesneru (nekom tamo iz te trgovine, koji se pojavljivao takođe u novinama), bilo bi dobro da ih vrati, zato što to ima veze sa nama, sa jedinicom. Znaš to, da ti sada ne objašnjavam“ - ispričao je Popović na sudu.Objašnjavajući prirodu svojih kontakata s Legijom, Popović se žalio da je svaki taj susret Ulemek kasnije interpretirao pogrešno, pa je u jednom trenutku počeo da nabraja sve svoje susrete s njim:- I došli smo u moj stan, prvo ja, pa Stanko Subotić, pa Zoran Đinđić, kog je dovezao njegov vozač Aleksandar Bijelić. Vozač Zorana Đinđića Bijelić otišao je da doveze Legiju i dovezao ga je u moj stan. On nije došao sa svojim obezbeđenjem, došao je sam... Drugi naš susret, koji je takođe zloupotrebio, u mojoj agenciji, gde je, pored mene, njega, Zorana, bio i Ljubiša Buha. Ili, nemam pojma, večera u zgradi „Cepter“, gde sam rekao da je tu, osim mene, njega, Zorana, bilo još pet ljudi, prisutnih, a hvala Bogu, svi su ostali živi - ispričao je Popović.Beba je govorio i o susretu 7. januara 2001. godine u prostoriji njegove agencije Spektra, kad je Zoran Đinđić tražio sastanak sa Čumetom i Miloradom Lukovićem kako bi im „podviknuo“.

Razgovori sa Ljubišom Buhom ČumetomSVI SU ZNALI DA BUHA BRIFUJE POPOVIĆAOptuživani smo da štitimo Čumeta jer je sa Čumetom već u to vreme uveliko počela ta koordinacija i saradnja, oni su znali, sa UBPOK. Znali su da Čume dolazi na razgovore, da se vode razgovori. Znali su da ja posredujem, znali su da država to priprema. Čume mi je rekao da je to jedna organizovana grupa, tad je prvi put eksplicitno objasnio ko su „oni“. „Bato, oni, ne znaš koliko su jaki.“ Tad mi je prvi put rekao da su „oni“ deo jedinice za specijalne operacije. To je Duća Spasojević, i to su razne druge bande koje oni imaju po Srbiji. Ja se nikad u životu nisam video s Dušanom Spasojevićem, niti s bilo kim iz te grupe, izuzev sa Ljubišom Buhom, i to sam objasnio. U drugom delu suđenja Beba je objašnjavao i kako mu je Čume davao informacije:- Čume je bio neka osoba koja je važila među njima za nekoga ko je povezan sa kriminalcima, ko je i sam neki važan lik među njima, da li je šef, nije šef, to nikad ne znate, pošto sa svakim od njih, ako ste imali priliku ikad u životu da se sretnete i da popijete piće u kafani, slučajno, oni su se predstavljali kao da su oni najvažniji. Uvek je taj sa kojim se vidite, uvek je on glavni šef nečega, tako da nismo mogli da znamo ko je tu važan, ko nije važan, ali je Čume važio za nekog ko je bitan, ko je imao dobre informacije - ispričao je Beba.Beba je posvedočio i da ga je bivši načelnik DB Milorad Bracanović optužio da hoće da smesti „zemunskom klanu“.- Rekao je da to što ja radim sa Čumetom i to što ja pokušavam da lažno optužim Legiju i Spasojevića može samo da šteti - ispričao je on.

Razgovori o Vladi SrbijePOPOVIĆ GLEDAO KAKO „ZEMUNCI“ POSTAVLJAJU SVOJE NAČELNIKE POLICIJEMilorad Luković je taj period iskoristio da promoviše i postavi svoje ljude. Znači, on je direktno postavio Boška Buhu. Ja sam bio prisutan kad je to tražio. Direktno je postavio Gorana Radosavljevića. Zoran Đinđić je s njim tad obavio razgovor oko 5. oktobra. Ja sam bio prisutan na sastanku do kog je došlo 6. oktobra u Skupštini grada, gde je, pored Milorada Lukovića, bio prisutan i Bracanović.... Bili smo zajedno u jednoj maloj sobi, u onoj atmosferi naoružanih ljudi, pušaka i tako dalje, gde je Legija otprilike predlagao da Bracanović bude šef DB, odnosno prvo je pitao da li Jovica Stanišić hoće da bude šef DB. Ako hoće, sve je u redu. Zoran je rekao: „Ne znam, nisam imao kontakt s njim.“ Da li tad ili kad smo se videli s Jovicom Stanišićem dva-tri dana kasnije, Zoran mu je rekao da Jovica Stanišić neće jer je bolestan, odbija da bude. Onda je Legija predlagao da to bude Bracanović kao super tip. On je, navodno, najbolji za to mesto. A ako baš on ne može, pošto smo tad čuli da je on bio komandant, odnosno šef za obezbeđenje JSO, pa malo nije baš zgodno da iz tako prokažene institucije njen čovek bude na tom mestu uz prvu demokratsku vladu kao šef DB, onda je predložio Andriju Savića, ali je doveo i Boška Buhu i upoznao ga sa Zoranom Đinđićem. Ja sam bio prisutan tad. Rekao je: „Evo, ovo ti je...“ (ne znam kako se zvao prethodni šef beogradske policije), „evo, on može da ti bude to.“ Predložio je i Gurija, predložio je i Radovana Kneževića. I direktno je Radovan Knežević, po njegovim preporukama, bio postavljen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track