Tadić ulazi u Vladu ako Dačića izbace!
Foto: Aleksandar Jovanović

PREOKRET NA POMOLU: NDS sve bliži Nemanjinoj 11

Tadić ulazi u Vladu ako Dačića izbace!

Politika -
Posle turbulencija koje su u vladajućoj koaliciji izazvali napadi lidera SPS na vrh SNS, NDS nametnuo se kao Vučićeva rezerva u eventualnoj rekonstrukciji

BEOGRAD - Kriza u Vladi koja je nastala nakon otvorenih napada lidera Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića na vrh Srpske napredne stranke mogla bi da se okonča izlaskom socijalista iz Nemanjine 11. Ovakav epilog ne bi nužno usporio rad Vlade jer mnogi već vide Borisa Tadića i njegovu Novu demokratsku stranku kao rezervu Aleksandra Vučića u eventualnoj rekonstrukciji Vlade, kaže za Kurir izvor iz vrha SNS.Crveni kartonOn dodaje da je pozicija socijalista u Vladi na vrlo klimavim nogama, te da bi premijer i lider naprednjaka mogao uskoro da pokaže crveni karton Dačiću zbog krize u Vladi koja je usledila nakon prošlonedeljnog napada šefa SPS na SNS.- Još pri formiranju Vlade Vučić nije isključivao mogućnost da u Nemanjinu 11 uđe Tadić. Lider NDS je naprednjacima prihvatljiv kao partner, kao neko ko ima državničko iskustvo i naklonost Evropske unije, kojoj Srbija teži. Stoji činjenica da se Tadić posle izbora izjašnjavao da neće u vladu u kojoj su i socijalisti, a upravo izlaskom SPS bila bi mu širom otvorena vrata da ipak postane Vučićev partner - kaže izvor Kurira.Moguće promene u Vladi Vučić je najavio još prilikom formiranja kabineta, ističući da će na šest meseci biti analiziran učinak ministara. Da je ulazak Tadića u vlast vrlo moguća opcija, za Kurir ocenjuje i politički analitičar Dragomir Anđelković.

Čeka drugi žuti... Ivica Dačić
Čeka drugi žuti... Ivica Dačić

- Postoji šansa da se tako nešto zaista i desi. S obzirom na to koliki rejting i podršku Vučić ima, takva njegova odluka bila bi legitimna i krajnje celishodna. Za tako nešto premijeru ne bi trebalo mnogo vremena, može to da uradi preko noći - ocenjuje Anđelković.Signal da je NDS raspoložen da uskoči u teren umesto SPS mogle bi da budu i prekjučerašnje iznenadne Tadićeve pohvale na račun spoljne politike aktuelne vlade.Lider NDS u izjavi za Kurir nije potpuno isključio eventualni ulazak u Vladu, ali kaže da „u ovim okolnostima o tome ne razmišlja“.Konstruktivna opozicija- O sigurnom ulasku NDS u Vladu mediji su pisali i pre izbora i nakon njih. Danas je očigledno da je to bila neistina. Politika u ulozi interesa zemlje i građana ne podrazumeva da je neophodno biti u vlasti, a NDS tu ulogu obavlja kao jedina prava opoziciona stranka. Potpuno je očigledno da politika NDS nije motivisana ulaskom u vlast po svaku cenu. Svakako da u ovim okolnostima o tome i ne razmišljamo - navodi Tadić.Podsetimo, u Nemanjinoj 11 zaškripalo je nakon što je šef socijalista javno rekao da se priča da će Aleksandar Vučić ugasiti Kurir, te da će se „naje.ati majke“ ministru policije Nebojši Stefanoviću ako je našem listu dao priču o Miloševićevom ordenu.

Bratislav Gašić, Nikola Selaković i Zorana Mihajlović
Bratislav Gašić, Nikola Selaković i Zorana Mihajlović

Naprednjaci čekaju šefa TO JE PREMIJEROV POSAOPovodom mogućeg ulaska Borisa Tadića u Vladu, potpredsednik SNS i ministar odbrane Bratislav Gašić kaže da je rekonstrukcija i ocena Vlade premijerov posao.- Premijer je taj koji daje ocene svim ministrima, pa i meni. To je njegov posao - kaže Gašić.Njegov partijski kolega, ministar pravde i član Predsedništva SNS Nikola Selaković rekao je da su odnosi u vladajućoj koaliciji nepromenjeni i da izgledaju isto onako kako su izgledali pre dva meseca.Ni potpredsednica Vlade, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović nije želela da komentariše odnose u koaliciji i pozive Nebojše Stefanovića da se ministar spoljnih poslova Ivica Dačić „izbaci“ iz Vlade.- Mi radimo, koalicije postoje, a ako treba da govorimo o unutarstranačkim ili međustranačkim odnosima, to je za stranačke organe - rekla je Mihajlovićeva.

Slavica Đukić DejanovićNE ZNAM NIŠTAPotpredsednica SPS Slavica Đukić Dejanović kaže da ne zna ništa o mogućnosti da će njena stranka uskoro postati opozicija.- Ne znam ništa o tome. Pre dva dana sam videla Vučića i ništa nije komentarisao. Na rođendanu SPS je rekao da ima samo lepe reči za saradnju sa SPS - kaže Dejanovićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja