Premijer Vučić: Očekujem podršku EU za brze pruge

Intervju za Kineski međunarodni radio

Premijer Vučić: Očekujem podršku EU za brze pruge

Politika -
Na pitanje o budućem ambasadoru u Pekingu, premijer je kazao da Srbija već ima ambasadora u Kini i da se samo čeka agreman, te da je pitanje nedelja kada će to biti i obelodanjeno

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić očekuje podršku Evropske unije u izgradnji pruge za vozove velikih brzina od Beograda do Budimpešte.

Vučić je u intervjuu Kineskom međunarodnom radiju rekao da bi od projekata, koji bi mogli da se realizuju u okviru mehanizma za saradnju Kine sa zemljama centralne i istočne Evrope, pomenuo i izgradnju auto-puta Beograd - Temišvar preko Zrenjanina ili Vršca, o čemu je, kako je rekao, već razgovarao sa premijerom Rumunije Viktorom Pontom.

Na pitanje o budućem ambasadoru u Pekingu, premijer je kazao da Srbija već ima ambasadora u Kini i da se samo čeka agreman, te da je pitanje nedelja kada će to biti i obelodanjeno.Premijer, međutim, nije rekao ime novog ambasadora u Pekingu, konstatuje ovaj radio.

Vučić je rekao da Srbija ne očekuje reakcije Evropske unije povodom održavanja samita Kine i 16 država centralne i istočne Evrope, koji će u decembru biti održan u srpskoj prestonici.

Podsetio je da su neke od država članica EU već bile domaćini takvog skupa. "Ne vidim zašto bi to sada bio problem. Ne očekujem reakciju EU, očekujem njenu podršku", rekao je premijer za Kineski međunarodni radio tokom nedavne posete Kini gde je učestvovao u radu Svetskog ekonomskog foruma i razgovarao sa premijerom Li Kećijangom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja