Nastavak pregovora posle izbora

Beograd i Priština

Nastavak pregovora posle izbora

Politika -
Prve sledeće teme su telekomunikacije i energetika

BRISEL - Portparolka visoke komesarke za spoljnu politiku i bezbednost EU Maja Kocijančič izrazila je očekivanje da će pregovori Beograda i Prištine biti nastavljeni odmah po formiranju nove vlade Srbije.

"Ambicija je da se odmah posle izbora nastave pregovori o pitanjima koja su na dnevnom redu", rekla je Kocijančičeva u razgovoru u Briselu s novinarima iz Srbije.

Ona je podsetila da su prve sledeće teme telekomunikacije i energetika, čije je rešavanje Evropska komisija postavila kao uslov za određivanje datuma početka pregovora između Srbije i EU.

Pregovori se odvijaju uz posredstvo EU, a poslednja runda pregovora završena je dogovorom Beograda i Prištine o regionalnom predstavljanju Kosova što je omogućilo dodelu Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU. U Beogradu je takođe najavljeno da će pregovori biti nastavljeni posle izbora, zakazanih za 6. maj.

"Rad na tehničkom nivou se u međuvremenu nastavlja. Mi pomno pratimo sprovođenje do sada postignutih dogovora", rekla je Maja Kocijančič. Na pitanje o problemima u sprovođenju dogovora o regionalnom predstavljanju Prištine, ona je rekla da se nada da će dogovor početi da se primenjuje. Dogovorom je predviđeno da se Kosovo na regionalnim skupovima pojavljuje sa zvezdicom i fusnotom, ali ne postoji saglasnost dve strane o tome da li fusnota treba da bude ispisana na samoj tabli, što traži Beograd, ili u pratećim dokumentima, što očekuje Priština.

"Na organizatorima sastanka je da odluče gde će staviti fusnotu, a nadamo se da će obe strane da poštuju sporazum", dodala je Maja Kocijančič. Ona je ponovila i stav EU da održavanje lokalnih izbora na severu Kosova nije u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, a da je održavanje parlamentarnih izbora moguće. "U kontaktu smo s međunarodnim akterima na terenu da vidimo kako to može da se organizuje", rekla je portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton. Na opasku da su pre četiri godine na Kosovu bili održani lokalni izbori, Kocijančičeva je rekla da je stav Komisije i tada bio isti kao i danas.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track