SKANDAL: Nikolićev savetnik tera Putina iz Beograda!
Foto: Beta Milan Obradovic

Saradnik šefa države provocira predsednika Rusije

SKANDAL: Nikolićev savetnik tera Putina iz Beograda!

Politika -
Oliver Antić traži da četnička obeležja budu na vojnoj paradi povodom 70-godišnjice oslobođenja Beograda. Gašić: Ne zanima me Antić, uvek ima onih koji se prave pametni. Ne dozvoljavam da išta baci senku na ovu paradu

BEOGRAD - Oliver Antić, savetnik predsednika Srbije Tomislava Nikolića, založio se da 16. oktobra na vojnoj paradi povodom 70-godišnjice oslobođenja Beograda budu zastupljena i četnička obeležja, čime praktično „gura prst u oko“ najvažnijem gostu manifestacije, predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.Ovaj univerzitetski profesor insistira da se u Beogradu vide i obeležja četnika, iako nisu oni oslobađali prestonicu, već partizani i sovjetska Crvena armija, i iako je i ministar odbrane Bratislav Gašić već rekao da će na našoj paradi preovlađivati simboli oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu, među kojima nema mesta za četnička obeležja i „te priče“. Nikolićev savetnik time, kako kažu sagovornici Kurira, maltene provocira Putina pošto u ikonografiji ruskih vojnih parada povodom obeležavanja borbe i pobede nad fašizmom preovlađuju komunistički simboli - srp i čekić.Međunarodni skandalVladimir Nikolaevič Kasteljanov, predsednik Srpsko-ruskog društva Bela Crkva, smatra da se Antićevom idejom „gura prst u oko“ ruskoj delegaciji, na čelu sa Putinom:- To ne bi bilo prikladno. Četnička obeležja mogla bi da iziritiraju goste iz Rusije. Možda Putin ne bi glasno negodovao, ali nije isključeno da bi to shvatio kao (ne)namernu neprijatnost i iritiranje. To treba izbeći. Treba isključiti svaku sitnicu kojom se gost može uvrediti. Bolje tako, nego da izazivamo međunarodni skandal.Ministar odbrane ističe da ga ne interesuje šta „pametuje“ Antić i ponavlja da četničkih obeležja na paradi biti neće.- Posle 70 godina, ta deoba nam nije potrebna, davno je završena. Rekao sam da će četničkih obeležja na vojnoj paradi biti ako su oni oslobodili Beograd, a ako nisu - neće, i tačka. Ne interesuje me šta Oliver Antić priča - uzvraća Gašić i nastavlja:Unutrašnje stvari- Uvek ima onih koji se prave pametni, ali neću dozvoliti da išta baci senku na vojnu paradu srpske vojske, prvu posle 1985. godine, kojom se slavi 70 godina od oslobađanja Beograda i 100-godišnjica početka Prvog svetskog rata. Uvek ima onih koji na sve moguće načine pokušavaju da nešto sabotiraju, ali neću dozvoliti da na nas padne senka.Milovan Drecun, član Organizacionog tima za pripremu vojne parade, potvrđuje da će na paradi biti obeležja formacija koje su oslobodile Beograd, a to su jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i Crvene armije:- Ne može da bude bilo šta drugo što ima veze sa nekim našim unutrašnjim stvarima. Ovo je parada kojom se obeležava oslobođenje Beograda i 100 godina od početka Prvog svetskog rata. Četničke jedinice ni u čemu nisu učestvovale.

VIP zvanica... Vladimir Putin
VIP zvanica... Vladimir Putin

Istoričarka Dubravka StojanovićČETNIČKA OBELEŽJA NA VOJNOJ PARADI BILA BI SKANDALIstoričarka Dubravka Stojanović rekla je da bi prisustvo četničkih obeležja na paradi bilo „skandalozno prekrajanje istorije“.- Ne samo da nisu bili prisutni prilikom oslobađanja Beograda, što bi već bilo dovoljno prekrajanje i proizvodnja lažne istorije, već su oni direktno poraženi od partizanskih jedinica i Crvene armije. Dakle, oni su se borili protiv njih, i to s preostalim jedinicama Nedića, Ljotića i zajedno s Nemcima, naročito te 1944 - rekla je ona.

OdmerenostGAŠIĆU I ANTIĆU, NE SVAĐAJTE SEAnalitičar Dragomir Anđelković smatra da je Antić trebalo da bude odmereniji jer ne treba da se delimo i svađamo, već da pokažemo nacionalno pomirenje.- Nije ni Gašićeva izjava dovoljno izbalansirana. Nesumnjivo smo imali dva antifašistička pokreta. Ne mislim da bi četnička obeležja bila problem za Putina jer i Rusi uvažavaju kozake, rehabilitovali su ih. Nisu četnici oslobodili Beograd, ali su antifašističkom borbom doveli do oslobađanja Beograda - kaže on i dodaje da će Putin obići i rusko groblje Nekropolj, koje se renovira.

PripremeI BESPILOTNE LETELICE NA PARADINa vojnoj paradi biće predstavljena i nova domaća sredstva naoružanja i opreme, uključujući i bespilotne letelice. Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je da će jedan od bitnih segmenata parade biti i zadnji ešalon, koji će ići sa sredstvima čiju smo proizvodnju savladali u poslednje dve godine u VS.- Značajan nosilac tog dela jeste Vojnotehnički institut i naše bespilotne letelice, za koje mislim da će biti lepo da se vide, kao i niz drugih sredstava koje su oni uspeli da osvoje - rekao je on.

DačićNEKA DOĐE I OBAMA, ALI ZA LJUBAV TREBA DVOJEMinistar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da možda neko ne gleda blagonaklono na posetu Putina Beogradu, ali da je to unutrašnja stvar Srbije.- Nemam ništa protiv da na godišnjicu oslobođenja Beograda dođe i američki predsednik (Barak) Obama, ali da li će da dođe?! Nemam ništa protiv ni da posle trideset godina dođe britanski premijer, ali da li će da dođe?! Nemam ništa protiv, ali za ljubav je potrebno najmanje dvoje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track