Aleksandar Vulin: Plašim se za Vučićev život!
Foto: Nemanja Pancic

Ministar o napadu na brata premijera Srbije

Aleksandar Vulin: Plašim se za Vučićev život!

Politika -
Pokazalo se da je nositi prezime Vučić najopasnija stvar u Srbiji, nije me iznenadilo premlaćivanje Andreja. Tome je prethodila kampanja protiv cele porodice. Mnogima ne odgovara što imamo predsednika Vlade sa 50 odsto glasova

BEOGRAD - Plašim se za bezbednost premijera Aleksandra Vučića, a brutalan napad na njegovog brata me nije iznenadio jer je tome prethodila višemesečna kampanja protiv cele porodice predsednika Vlade. Mnogima ne odgovara da Srbija ima premijera koji ima veliku podršku u narodu, te se zato sa Vučićem obračunavaju napadima na njegovu porodicu - upozorava u intervjuu za Kurir Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.Hoćete da kažete da, po vama, napad na Andreja Vučića nije nimalo slučajan?- Pokazalo se da je nositi prezime Vučić možda najopasnija stvar u Srbiji. Nekoliko puta sam u proteklih pola godine upozorio da će se napadi na premijera i njegovu porodicu intenzivirati i nastaviti. Pojedini mediji su najpre svašta pisali o Vučićevom ocu i majci. Posle toga je predstavljen kao čovek koji je ubio svoje dete, koji tuče suprugu... Usledio je napad na njegovog sina Danila, koji je optužen da je napao fudbalera. Ko je još ostao u toj porodici da mu se nešto desi? Brat i ćerka. Andreja, kao i Aleksandra, poznajem duže od dvadeset godina i za njega sve možete da kažete osim da je bahat. I nikad se nije pozivao na brata. U političkoj istoriji smo imali mnogo braće i kumova u čijim rukama je bila vlast. Andrej Vučić nema nijednu državnu funkciju.

Mislite li da je premijer bezbedan?- Ovo je država i on mora da bude bezbedan. Govorim o kontinuitetu napada na njega i njegovu porodicu. Posebno me plaši muk takozvane relevantne javnosti. Ništa nismo čuli od OEBS, nikako da se Dunja Mijatović oglasi... Očekujem stav svih onih koji su se oglašavali o svemu drugom u Srbiji.Provlači se teza da je model ponašanja pojedinih jedinica policije kao iz devedesetih?- Ne, ličilo je na policijsku brutalnost kao kada nas je policija tukla kada smo branili Veselina Šljivančanina. To nisu devedesete. Ličilo je na brutalnost koja je, nažalost, prilično konstantna.

Ima li ministar Nebojša Stefanović u svim delovima policije podršku da se istraži ovaj slučaj?- On se do sada nosio sa raznim opstrukcijama i iz njih izlazio kao pobednik. Tako će biti i ovaj put. Ovo se ne stavlja pod tepih kao neke druge stvari.A šta se konkretno stavljalo pod tepih?- Slučaj prisluškivanja predsednika i premijera, koji neko nije želeo da reši. Zatim, zaštićeni svedok Ljubiša Buha Čume je izjavio da u Vladi sede članovi „zemunskog klana“ i smatram da to ne bi smelo da ostane na tome. Bilo bi dobro da saznamo na koga je mislio. To ne sme ostati nerazjašnjeno.U toku je revizija invalidskih penzija, a penzija Ljubiši Buhi je ukinuta.- U Srbiji imamo 328.000 invalidskih penzionera. Sredinom oktobra ću izaći sa dosadašnjim podacima. Inače, poslednja revizija je rađena krajem osamdesetih. Zalažem se za oduzimanje licenca lekarima iz komisija za koje se utvrdi da su dali lažnu dijagnozu. A kada je reč o Čumetu, njemu je penzija ukinuta i on ima pravo da se žali. Dva puta se nije pojavio na poziv komisije da se izvrši revizija njegove penzije. Ko ne dođe dvaput, automatski gubi penziju. Njemu se ukida pravo na dalje primanje, koje je bilo 23.000 dinara mesečno, a da li je pravo na penziju stečeno po zakonu ili ne, moraće posebno da se utvrdi.

O četničkim obeležjima na paradiZNA SE KO SU OSLOBODIOCIVodi se polemika da li će tokom obeležavanja godišnjice oslobađanja Beograda biti i četničkih obeležja. Da li bi vama to smetalo?- To je stvar istorijske istine. Jesu li 1944. uz jedinice Crvene armije bile i druge zastave ili ove koje se nose? Pogledajte Putina, nije levičar, a pogotovo ne komunista, a uložio je ogroman napor u rehabilitaciju carske porodice i ideje carske Rusije. Da li je skinuo petokrake sa Crvene armije i sa Kremlja? Nije, zato što ne može jer je tako bilo. Prvi put na KajmakčalanuPOVRATAK U ISTORIJUNedavno ste predvodili delegaciju koja je posetila Kajmakčalan, jedno od najznačajnijih mesta u srpskoj vojnoj istoriji. Kakvi su vam utisci?- Popeli smo se do kapele na vrhu Sveti Ilija, na 2.554 metra nadmorske visine. To je posle mnogo godina bio prvi put da je neko tamo otišao. Sa mnom je bio i ministar Gašić, ali pošto nije bilo mesta za obojicu za put do vrha Kajmakčalana, izvlačili smo slamku, pa sam ja pobedio. Bio je malo ljut zbog toga.O odnosima u VladiRUŽIĆEVE IZJAVE OPOZICIONEKako ste shvatili opozicione izjave Branka Ružića? A kako stav naprednjaka Aleksandra Jovičića da su Dačić i Ružić kriminalci?- Nije to prijatno. Ružić nije član Vlade, ali vidim da su njegove izjave mahom opozicione. Pitanje je za njegovu partiju, koja je deo vladajuće koalicije, da li ona podržava njegovo opoziciono ponašanje. Najbolje je biti opozicionar na vlasti.Ali teške su i izjave Jovičića iz SNS?- Jesu. On se osetio pogođenim. Ne bez razloga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track