NAPETA SITUACIJA U GRAČANICI: Srbi u strahu od novog pogroma!
Foto: Aleksandar Jovanović

Gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović upozorava

NAPETA SITUACIJA U GRAČANICI: Srbi u strahu od novog pogroma!

Politika -
Srbi su u ogromnom strahu i da su mnogi nemili događaji u prošlosti u kojima su žrtve bili Srbi započinjali iz atmosfere kakva danas vlada na Kosovu, rekao je gradonačelnik Gračanice

GRAČANICA - Gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović izjavio je danas da je situacija na Kosovu napeta, da pojedini mediji na albanskom doprinose stvaranju takve atmosfere i da očekuje od nadležnih institucija da ne dozvole nasilje nad Srbima.

On je istovremeno pozdravio inicijativu da dođe do susreta srpskog i albanskog premijera, izrazivši uverenje da će to doprineti smirivanju strasti.

Stojanović je rekao da su Srbi u ogromnom strahu i da su mnogi nemili događaji u prošlosti u kojima su žrtve bili Srbi započinjali iz atmosfere kakva danas vlada na Kosovu.

Stojanović je kazao da je sve moguće pa i ponavljanje nasilje nad Srbima slično martovskom iz 2004. godine i da očekuje da nadležni preduzmu korake da se to ne desi, zbog čega je pozdravio inicijativu da dođe do susreta premijera Srbije i Albanije.

“Mislim da će to (susret premijera) doprineti smirivanju strasti, potrebno je da neko smiri strasti na terenu jer ono što se dešavalo neposredno posle prekinute fudbalske utakmice u Beogradu jeste prouzrokovalo događaje koji se nisu dešavali uopšte poslednjih godina na Kosovu,” rekao je on.

Gradonačelnik Gračanice je naveo primere da Albanci u Prištini i Kosovu Polju nisu želeli da u svojim radnjama usluže Srbe već da su ih uz uvrede isterivali napolje.

“Imamo situaciju u Kosovu Polju da je jedan radnik Ministarstva za zajednice i povratak, odmah nakon utakmice otišao u prodavnicu da kupi doručak, njega su izbacili napolje, iskoristili su pogrdan naziv za Srbe i nisu želeli da mu prodaju doručak,” rekao je Stojanović.

To je nešto što govori da je velika naelektrisanost kod stanovništva, što nije dobro, ocenio je Stojanović, iznevši kritike na račun pojedinih albanskih medija za koje je rekao da podgrevaju ionako napetu situciju na Kosovu.

“Ono što se poslednjih dana piše u albanskim medijima i što se govori u elektronskim medijima nije dobro. Zaista je neverovatno da se u jednoj od njihovih najizdavanijih novina pokreće pitanje oko naziva ulica u Gračanici, gde se na jedan negativan način govori o tome i osporava pravo da se ulica, recimo, zove kosovskometohijska ili ulica 17. marta,” kazao je on.

“To je besmislica a na taj način se stvara negativna atmosfera prema sveukupnom srpskom narodu ovde dok te iste novine i isti mediji nisu jedno slovo proslovili o tome šta se dešavalo npr. u Đakovici,”- kazao je Stojanović.

Nema pokušaja osude divljačkog rušenja srpske imovine i tako se šalje strašna poruka svim Srbima ali i svim gradonačelnicima na teritoriji Kosova - “možete srušiti srpsku imovinu i nećete biti kažnjeni za to”, to je strašna poruka", ocenio je Stojanović.

On je dodao da je strašna poruka i to da nema nijednog slova u albanskim medijima o tome da se napadaju Srbi u Kosovu Polju tri dana za redom, da postoje grafiti koji pozivaju na linč Srba a da niko nije proslovio slovo o tome.

To su “crvene lampice” i važno je da oni koji su zaduženi za bezbednost na Kosovu shvate da su takve poruke slate i pred 17. mart 2004. godine i u nekim drugim situacijama u našoj prošlosti, kazao je Stojanović.

Sve me to vrlo brine i zaista očekujem da oni koji su zaduženi za bezbednost preduzmu preventivne korake kako se na Kosovu eventualno ne bi desila eskalacija nasilja, zaključio je gradonačelnik Gračanice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track