PRIMA AKREDITIVE: Nikolić danas sa 6 novih ambasadora
Foto: Tanjug

Palata Srbija

PRIMA AKREDITIVE: Nikolić danas sa 6 novih ambasadora

Politika -
Snažan podsticaj tome dala je i prošlogodišnja poseta predsednika Mađarske Janoša Adera Srbiji, kada smo se složili da je potrebno da se okrenemo ka budućnosti i novom poglavlju u našim odnosima, istakao je predsednik Srbije

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Mađarske Atile Pintera.Poželevši mađarskom ambasadoru dobrodošlicu i uspeh na novoj dužnosti, predsednik Nikolić je rekao da su odnosi Srbije i Mađarske u usponu i da je sve intenzivnija bilateralna saradnja u svim oblastima od zajedničkog interesa.

"Snažan podsticaj tome dala je i prošlogodišnja poseta predsednika Mađarske Janoša Adera Srbiji, kada smo se složili da je potrebno da se okrenemo ka budućnosti i novom poglavlju u našim odnosima", istakao je Nikolić. Prema njegovim rečima, u razgovorima sa premijerom Viktorom Orbanom tokom njegove posete Beogradu ove godine još jednom je potvrđena obostrana opredeljenost za intenziviranje bilateralnih odnosa i saradnje dve zemlje.

"Republika Srbija je čvrsto opredeljena za jačanje dobrosusedske saradnje i partnerskih odnosa sa vašom zemljom, na osnovama međusobnog uvažavanja i zajedničkih interesa", poručio je Nikolić. On je ukazao da zajedničkim zalaganjem i naporima možemo doprineti daljem konkretizovanju i produbljivanju saradnje u oblastima od obostranog značaja, a posebno na ekonomskom, investicionom i infrastrukturnom planu, gde postoje značajni potencijalni.

Predsednik Nikolić je još jednom istakao zahvalnost za podršku koju Mađarska pruža Srbiji na putu ka Evropskoj uniji.

"Očekujemo, na tom planu, nastavak saradnje sa vašom zemljom, čija nam je stručna pomoć pristupnim pregovorima izuzetno dragocena", zaključio je Nikolić. Ambasador Pinter je istakao da su dobrosusedski odnosi jedan od prioriteta mađarske spoljne politike te da, u tom duhu, Mađarska nastoji da izgradi što bolje odnose sa Srbijom.

Tomislav Nikolić i ambasador Južne Koreje Li Do-hun
Tomislav Nikolić i ambasador Južne Koreje Li Do-hun

"Naši bilateralni odnosi nikada nisu bili tako dobri i uravnoteženi kao danas", rekao je Pinter i ocenio da je proces pomirenja započet proteklih godina uspešan. On je podsetio da je Mađarska među prvima pružila pomoć Srbiji posle poplava kao i obratno. Mađarska se, kako je rekao, smatra jednim od najznačajnjih investitora u našoj zemlji, a mađarske kompanije su spremne i na dalja ulaganja.

"Srbija je ključna zemlja regiona Jugoistočne Evrope. Uveren sam da region može da bude stabilan i bezbedan ako je i Srbija stabilna i bezbedna", poručio je mađarski ambasador i dodao da je interes njegove zemlje da Srbija ima dinamičan razvoj i doživi procvat. U tom duhu, istakao je on, Mađarska dosledno podržava što skoriji ulazak Srbije u EU i spremna je da i u budućnosti pruži svu potrebnu podršku.

Ambasador Južne Koreje Li Do-hun
Ambasador Južne Koreje Li Do-hun

"Proteklih godina su i Srbija i Mađarska prošle kroz ozbiljne promene, a najvažnija promena je da smo se zbližili. Nadam se da će se to zbližavanje nastaviti i sledećih godina", zaključio je Pinter i poručio da će svoju dužnost izvršavati u tom duhu. Predsedniku Nikoliću predaće akreditive novi ambasador Mađarske u Beogradu Atila Pinter, Koreje Li Do-hun, Angole Žoze Žoao Manuel, Ekvatorijalne Gvineje Sesilija Obono Ndong, Ugande Dina Grejs Akelo i Irske Noel Kilkeni, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track