IZMEĐU DVE VATRE: Istok i Zapad lome koplja oko Srbije!

Kuća na raskršću

IZMEĐU DVE VATRE: Istok i Zapad lome koplja oko Srbije!

Politika -
Birači su više puta podržali proevropski kurs, ali mnogi u Srbiji su ostali sumnjičavi prema Zapadu posle NATO bombardovanja u kome su stradali i civili. Srbija je odbila da uvede sankcije Rusiji zbog krize u Ukrajini, uprkos pritisku da uskladi svoju spoljnu politiku sa EU, na vodi se u izveštaju

Politička borba Zapada i Istoka oko Srbije se zaoštrava, piše u analizi "Rojtersa". Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu i pokretanje ruskog medijskog servisa u Srbiji deo su "meke diplomatije" Rusije, koja želi da popravi imidž i osnaži svoj uticaj u svetu, ocenjuje britanska agencija.

U opširnoj analizi agencije Rojters navodi se da Srbija balansira posvećenost evrointegracijama i naklonost prema Rusiji.

"Srbija izgleda kao plodno tle jer balansira između Vladine posvećenosti EU integracijama i pretežno konzervativnog društva u kome neki Srbi osećaju veću naklonost prema Rusiji", ocenjuje britanska agencija.

Birači su, u potrazi za prosperitetom, više puta podržali proevropski kurs, ali mnogi u Srbiji su ostali sumnjičavi prema Zapadu posle NATO bombardovanja u kome su stradali i civili, navodi Rojters.

"Javno naljutiti Rusiju je politički neprihvatljivo u Srbiji. Srbija je odbila da uvede sankcije Rusiji zbog krize u Ukrajini, uprkos pritisku da uskladi svoju spoljnu politiku sa EU", piše u analizi.

Agencija navodi da je nedavno nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila na ruski uticaj u Srbiji i druge države na Zapadnom Balkanu.

U međuvremenu, Kremlj je nedavno obelodanio novu doktrinu "meke moći", nazvanu "Integrisana strategija za širenje ruskog himanitarnog uticaja u svetu".

Prema rečima ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova, zadatak strategije jeste da se "bori protiv mera bez presedana koje imaju za cilj da diskredituju zvaničnu rusku politiku i unište imidž Rusije".

"Rusija pokušava, 25 godina posle pada Berlinskog zida koji je signalizirao i slabljenje njenog uticaja u istočnoj Evropi, da povrati nešto od izgubljenog uticaja", ocenjujeRojters.

To je najočiglednije u njenoj ulozi u Ukrajini, ali, kako piše agencija, postoje mnogo prefinjeniji načini za koji se Rusija opredelila za bivše komunističke države u istočnoj Evropi.

Kao primer navode se energetski sporazumi po kojima je Rusija njihov glavni snabdevač, kroz tešnje diplomatske veze, ali i snažnijim pokušajima da pridobije javno mnjenje u sve više neprijateljski naklonjenom evropskom kontinentu.

Ruski mediji i srpski kompas

Agencija Rojters podseća da je Srbiji u majskim poplavama prva pritekla u pomoć Rusija koja je "za samo nekoliko sati uputila 76 spasilaca", a da je čitava pomoć koordinisana putem Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu.

Kako se navodi u tekstu, prema rečima dvojice neimenovanih zvaničnika koji su učestvovali u pripremi Putinove posete Beogradu, ruski predsednik je zatražio da osoblje njegove zemlje u centru u Nišu dobije diplomatski status, na šta su sa negodovanjem reagovali zapadni ambasadori u Beogradu i premijer Srbije Aleksandar Vučić je taj predlog odbio.

"Ukoliko je zamišljeno da centar u Nišu ima veću regionalnu ulogu, njegove aktivnosti bi mogle da budu temeljnije praćene u EU", rekao je Rojtersu neimenovani zvaničnik Unije.

Britanska agencija podseća da je Moskva ovog meseca pokrenula medijski servis kako bi se borila protiv agresivne zapadne propagande, a njene kancelarije će biti u više zemalja u svetu, uključujući i Srbiju.

Glavna i odgovorna urednica Rusije danas (Rusija sevodnja) u Srbiji Ljubinka Milinčić najavila je da će sajt te medijske organizacije početi da radi do kraja godine, a radio-stanica početkom sledeće godine.

Zapadne diplomate upozoravaju, kako navodi Rojters, da bi ruski novac mogao da nađe načina da dođe do medijskih kuća u Srbiji, naklonjenih nevladinih organizacija, ali i političkih partija, iako je teško naći čvrst dokaz za to.

Takođe ukazuju i na podršku desničarskim organizacijama koje "promovišu konzervativne vrednosti koje su prihvatljive za veći deo ruskog društva".

Rojters prenosi i reči potpredsednika Maršalovog fonda Ivana Vejvode koji je ocenio da je, uprkos najboljim naporima Rusije, kompas Srbije usmeren ka EU i da se to verovatno neće promeniti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track