DAČIĆ: Toma izmišlja, ne moramo da priznamo Kosovo! NIKOLIĆ: Dačiću, dosta smo se igrali žmurke!
Foto: Dado Djilas, Fonet Dragan Antonic

Zaratili šef diplomatije i predsednik

DAČIĆ: Toma izmišlja, ne moramo da priznamo Kosovo! NIKOLIĆ: Dačiću, dosta smo se igrali žmurke!

Politika -
Ministar spoljnih poslova odbacio Nikolićeve tvrdnje da će EU od Srbije tražiti da prizna Kosovo. Predsednik Srbije preko portparola uzvratio Dačiću da je ta igra već završena

BEOGRAD - Posle potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović, i šef srpske diplomatije Ivica Dačić opovrgao je tvrdnje predsednika Srbije Tomislava Nikolića da je EU tražila da priznamo Kosovo kako bismo ušli u EU.- To neko može da kaže u razgovoru koji nema formalni karakter, ali u zvaničnoj komunikaciji nije rečeno da Srbija ima obavezu da prizna jednostranu nezavisnost. U papirima EU nije zapisano da Srbija ima obavezu da prizna Kosovo, o tome nije bilo ni reči. Ono što stoji u papirima Brisela jeste da Srbija ima obavezu da ostvari napredak u dijalogu, a i taj dijalog je statusno neutralan. S druge strane, naša obaveza jeste neka vrsta normalizacije odnosa i nekog sporazuma sa obavezujućom snagom koji se toga tiče, a ne o statusu Kosova - rekao je Dačić.- EU to može da traži kad o tome bude postojala saglasnost, ali je u EU nema jer pet država članica nije priznalo Kosovo - istakao je Dačić.NepoverenjeDačić, međutim, nije jedini visoki zvaničnik koji je negirao Nikolićeve tvrdnje da će nam EU tražiti da priznamo Kosovo. Podsetimo, i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović rekla je pre dva dana za Kurir da u Nemanjinoj 11 nemaju saznanja da je ulazak u EU uslovljen priznavanjem Kosova, te da očekuje od predsednika Srbije da objasni odakle mu drugačija informacija.Disonantni tonoviSavetnica za medije predsednika Nikolića Stanislava Pak Stanković, odgovarajući na tvrdnje Ivice Dačića da niko iz EU nije zvanično tražio da Srbija prizna Kosovo, poručuje da je „igra žmurke završena“.- Verujem da ste pažljivo slušali konferenciju za novinare predsednika i Hana (Johanes Han, evropski komesar za susedsku politiku, prim. aut.), na kojoj je Han eksplicitno rekao da zemlje koje nemaju rešeno pitanje granica neće moći da uđu u EU. To niko nije opovrgao iz EU. Niko iz EU to nije postavio kao uslov, ali je Han pred našim novinarima rekao to što je rekao. Igra žmurke je završena - kaže Pak.

Predsednički pesimizamNIKOLIĆ SE SPREMIO ZA PRIZNAVANJE KOSOVATomislav Nikolić u dva navrata je rekao da je siguran da će EU tražiti od Srbije da prizna Kosovo i da o tome mora što pre da se postigne nacionalni konsenzus.- Apsolutno znam da ćemo se naći pred izborom ili Kosovo, ili Evropa. Brisel će nas suočiti s priznavanjem Kosova i na to moramo da budemo spremni. O tome što pre treba da postignemo nacionalni konsenzus i vreme je da o tome razgovaram s premijerom Vučićem - rekao je Nikolić.

Premijer VučićNE ODRIČEMO SE NI EU NI KOSOVAPremijer Aleksandar Vučić rekao je da Srbija ne odustaje od svog evropskog puta, niti od svog teritorijalnog integriteta, reagujući na tvrdnje predsednika Nikolića da će EU usloviti Srbiju priznavanjem Kosova.- Srbija je svoju politiku dugo pravila tako da to bude najbolja i najodgovornija politika - rekao je Vučić i dodao:- Srbija postaje važan faktor u regionu i u celoj Evropi i to uspeva zahvaljujući svojoj ozbiljnoj i odgovornoj politici. Srbija će ispunjavati i svoje evropske obaveze i sarađivaće sa svojim drugim prijateljima, i na istoku i na zapadu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track