DSS i Dveri u četvrtak formiraju patriotski blok
Foto: Nebojsa Mandic

Deklaracija

DSS i Dveri u četvrtak formiraju patriotski blok

Politika -
Predstavnici DSS i Dveri navode da u blok za sada neće ući Srpska radikalna stranka i Treća Srbija, ali da "vrata ostaju otvorena za sve patriotske snage"

BEOGRAD - Demokratska stranka Srbije, Pokret Dveri i grupa intelektualaca potpisaće u četvrtak, 8. januara, programsku deklaraciju koja će sadržati principe za početak zajedničkog političkog delovanja novog opozicionog saveza.

U njega, kako kažu predstavnici DSS i Dveri, za sada neće ući Srpska radikalna stranka i Treća Srbija, ali "vrata ostaju otvorena za sve patriotske snage".

Komentarišući formiranje novog opozicionog saveza predsednica DSS Sanda Rašković Ivić objasnila je da je to poruka srpskom narodu, nacionalnoj inteligenciji i svima kojima je Srbija na srcu, da je došao krajnji trenutak okupljanja oko ideje očuvanja Srbije i zaustavljanja njene političke i ekonomske kolonizacije.

"To je moguće samo ako se okupimo oko principa poput odbrane Kosova i Metohije kroz odbranu Ustava, protivljenje ulasku u Evropsku uniju i NATO. Nudimo i drugačiji koncept ekonomije borbom protiv privatizacije, odnosno protiv prodaje državnih resursa i preduzeća, pogotovo protiv prodaje zemlje. Zalažemo se i za reindustrijalizaciju i da se Srbija osloni na svoje snage i počne s vlastitom proizvodnjom", rekla je Sanda Rašković Ivić u izjavi Tanjugu.

Prema njenim rečima novi opozicioni savez nastoji da se bori za bolji život i standard građana, za demokratske slobode i principe, kao i za pravnu državu u kojoj domaće pravo ima preimućstvo u odnosu na međunarodno.

"Naš cilj je obaranje ovog režima, ali uz pomoć naroda i s narodom", poručila je predsednica DS S dodavši da će deklaraciju potpisati i grupa intelektualaca, među kojima su i profesorka fizike sa Univerziteta Berkli Jasmina Vujić, akademik Kosta Čavoški i politički analitičar Đorđe Vukadinović.

Član starešinstva Pokreta Dveri Boško Obradović konstatovao je da potpisivanje programske deklaracije o saradnji "patriotskih političkih snaga u Srbiji" jeste dokaz da se rađa novi život patriotske opozicije."To će biti važan iskorak ka formiranju jakog opozicionog, opštenarodnog fronta protiv ove vlasti i jedan od osnovih zahteva principa oko kojih se okuplja jeste smena republičke i pokrajinske vlasti. Pozivamo i sve druge patriotske političke snage da nam se priključe kako bismo zajedničkim opozicionim snagama izdejstvovali vanredne izbore na svim nivoima, od pokrajinskih, preko parlamentarnih, do predsedničkih", rekao je Obradović.

Dodajući kako Treću Srbiju vidi kao "prilepak režimu, a ne opozicionu partiju" Obradović je u izjavi Tanjugu poručio da ipak postoji mogućnost saradnje sa Srpskom radikalnom strankom.

"Ovo je samo početak ukrupnjavaja patriotske opozicione političke scene. Pokret Dveri, DSS i grupa istaknutih srpskih patriotskih intelektualaca su stožeri ovog patriotskog saveza, a on je otvoren i za druge, pa i za jednu patriotsku saradnju sa SRS u pravcu izazivanja vanrednih republičkih izvora", rekao je Obradović.

S druge strane lider Treće Srbije Miroslav Parović smatra da je čudno što se vrši podela na patriote i nepatriote, konstatujući da je ta stranka saglasna sa svima koji su protiv politike "EU nema alternativu" i ulaska u NATO.

"Svaka stranka ima pravo da vodi svoju politiku i da se, shodno svojim uverenjima i interesima, udružuje s drugim strankama. Mi imamo svoju politiku. Pre više od dva meseca započeli smo specifično političko okupljanje "Alternativa za Srbiju", u kojem želimo da da na bazi programa i platforme okupimo širi krug ljudi, da nisu samo partije desnog opredeljenja, već svi koji dobro misle državi, bez obzira da li su desnica ili su liberalnijeg shvatanja", rekao je u izjavi Tanjugu Parović.

Izbori su, kako smatra, suviše daleko da bi se sada pravile ozbiljnije koalicije, iako postoji potreba za izgradnjom snažne alternativne politike politici vladajuće koalicije.

"Politika vladajuće koalicije u mnogim aspektima nije dobra i to pokazuju rezultati. Suština problema je što ni postojeća opozicija ne nudi ništa konkretno. Veći deo opozicije nastupa slično poput vladajuće koalicije, razlike ne postoje, osim što neki kažu da bi bolje sprovodili ono što sada radi vlada. Plašim se da do sada na političkoj sceni nisam video ozbiljnije okupljanje koje u sebi nosi politiku. Obično je to matematički zbir, samo pokušaj da se pređe cenzus. Potrebno je izgraditi snažnu, alternativnu politiku, da imamo konkretne stvari koje ćemo ponuditi narodu", zaključio je Parović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track