MRŽNJA: Albanci sprečili Srbe da proslave Božić u Đakovici

Hteli da unesu badnjak u crkvu

MRŽNJA: Albanci sprečili Srbe da proslave Božić u Đakovici

Društvo -
Nismo uspeli ni ove godine da zapalimo badnjak u gradu odakle smo proterani. Na samom ulazu u crkvu dočekala nas je grupa okupljenih Albanaca koji su kamenicama zasuli autobus", ispričao je predsednik redsednik Udruženja raseljenih iz Đakovice Đokica Stanojević

Autobus u kome je bilo oko 40 raseljenih Srba iz Đakovice kamenovali su Albanci u ovom gradu ispred crkve Uspenje presvete Bogorodice.

"Tom prilikom vozač autobusa zadobio je lakše povrede", rekao je predsednik Udruženja raseljenih iz Đakovice Đokica Stanojević. On je dodao da se incident dogodio i pored policijske pratnje koju su Srbi imali.

"Nismo uspeli ni ove godine da zapalimo badnjak u gradu odakle smo proterani. Na samom ulazu u crkvu dočekala nas je grupa okupljenih Albanaca koji su kamenicama zasuli autobus", precizorao je on.

Stanojević je rekao da je tom prilikom polomljeno prednje staklo autobusa i da je vozač zadobio manje posekotine.

"Vratili smo se nazad neuspevši da unesemo badnjak u crkvu", dodao je on.

Stanojević je najoštrije osudio ovaj incident, podsetivši da ovo nije prvi put i da se slično dogodilo i pre godinu dana i ranije. On je zatražio hitnu osudu i reakciju međunarodne zajednice kako bi se raseljenim Srbima iz Đakovice omogućilo jedno od osnovnih ljudskih prava - pravo na život, povratak, slobodu kretanja i pravo na veroispovest.

Ledenicom na autobus, uhapšene dve osobe

Aktivisti pokreta Samoopredeljenje u Đakovici sprečili su grupu raseljenih Srba da Božić proslave u pravoslavnoj crkvi u centru tog grada.

Istovremeno, policija Kosova je medijima saopštila da raseljeni Srbi nisu mogli da uđu u dvorište crkve zbog poledice.

Upravo je ledenicom jedan učesnik protesta gađao autobus sa Srbima i polomio jedno staklo.

"Tokom ulaska autobusa jedna osoba, koja je odmah uhapšena, gađala je autobus komadom leda. Oštećeno je jedno staklo na autobusu. Istovremeno su uhapšene dve osobe koje su takođe gađale autobus", rekao je za prištinske medije komandir stanice policije u Đakovici Krist Đoka. Hapšenje je potvrdio i pokret Samoopredeljenje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja