TAČI U PODGORICI: Demokratsko je pravo protestovati
Foto: Fonet

Nezadovoljstvo zbog posete

TAČI U PODGORICI: Demokratsko je pravo protestovati

Politika -
Mi to poštujemo. Treba napraviti razliku između pitanja raseljenih koji žive u Crnoj Gori, i od onog koje je politički obojen, istakao je potpredsednik vlade Kosova

PODGORICA - Potpredsednik vlade Kosova i ministar spoljnih poslova Hašim Tači i njegov crnogorski kolega Igor Lukšić ocenili su da su protesti organizovani povodom Tačijeve posete Crnoj Gori demokratsko pravo svakog građanina da izrazi svoje nezadovoljstvo.

Tači i Lukšić su posle razgovora rekli da je poseta političko pitanje, za koje ne treba organizovati referendum ili pitati stanovništvo, objavila je RTCG. Tači je saopštio i da većina kosovskih građana nije bila za njegove susrete sa srpskim zvaničnicima, pa je on to činio u cilju bolje regionalne saradnje. On je dodao da poštuje pravo građana, koji su danas protestovali protiv njegovog dolaska.

"Mi to poštujemo. Treba napraviti razliku između pitanja raseljenih koji žive u Crnoj Gori, i od onog koje je politički obojeno. Mi smo politički lideri koji ponekad donose nepopularne odluke. Nije možda bilo popularno ni sastati se sa liderima iz Srbije. Ali smo seli i razgovarali", rekao je Tači.

Lukšić je kazao da je Tači dobrodošao u Crnu Goru a da su protesti održani tim povodom demokratsko pravo svakog građanina da izrazi svoje nezadovoljstvo. Ispred Vile Gorica u Podgorici danas je održan protest zbog dolaska potpredsednika Vlade Kosova Hašima Tačija u zvaničnu posetu Crnoj Gori, koji je protekao bez većih incidenata.

Na protestu se okupilo nekoliko stotina ljudi, a jake policijske snage od jutros su obezbeđivale prilaz Vili Gorica.Tači je sinoć doputovao u Crnu Goru a danas razgovara sa crnogorskim državnim vrhom. Kako je javio reporter RTCG došlo je do manjeg verbalnog incidenta i guranja između policije i učesnika protesta koji uzvikuju "Kosovo je srce Srbije".

Skup je organizovao Savez udruženja raseljenih u Crnoj Gori sa srodnim udruženjima.Predsednik Saveza raseljenih sa KiM u Crnoj Gori Milenko Jovanović saopštio je da je poseta Tačija pokušaj legalizacije etničkog čišćenja i zločina.

"Nikada se nećemo saglasiti sa odlukom crnogorske vlasti da prizna takozvanu nezavisnost Kosova", poručio je on.Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u podgoričkoj crkvi Svetog Đorđa služio je jutros liturgiju i pomen žrtvama stradanja na Kosovu i Metohiji, kojem su prisustvovali i crnogorski opozicioni političari.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track