Mihajlović: Priština ne želi dogovor, cilj je da Srbi napuste pregovore

Uoči sednice Saveta bezbednosti UN

Mihajlović: Priština ne želi dogovor, cilj je da Srbi napuste pregovore

Politika -
Komentarišući poslednja dešavanja na KiM, među kojima su pokušaj preuzimanja Trepče i izbacivanja srpskog ministra iz vlade, kazao je da su u tom korpusu pritisaka na Beograd najveće demonstracije u Prištini

BEOGRAD - Suštinski cilj poslednjih dešavanja na Kosovu i Metohiji jeste da Srbi napuste pregovore i izađu iz tamošnjih institucija, izjavio je danas direktor vladine Kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović.

"Priština ne želi dogovor. Cilj albanskih ekstremista je da Srbi napuste kosovsku vladu i da im to bude alibi da nastave putem koji su išli do sada", rekao je Mihajlović. Govoreći o današnjoj sednici Saveta bezbednosti UN, Mihajlović je dodao da očekuje konkretne poteze UN, budući da one imaju instrumente da pritisnu vlast u Prištini da krene da ispunjava svoje obaveze.

"Generalni sekretar UN se u izveštaju bavio isključivo pregovorima. On je osetio da je neophodno da u izveštaju potencira ispunjavanje dogovora koji su do sada u Briselu postignuti, a posebno formiranje Zajednice srpskih opština i krivičnog suda", istakao je Mihajlović.

"Trenutak kada treba pritisnuti Srbiju"

Komentarišući poslednja dešavanja na Kosovu i Metohiji, među kojima su pokušaj preuzimanja Trepče i izbacivanja srpskog ministra iz vlade, Mihajlović je kazao da su u tom korpusu pritisaka na Beograd najveće demonstracije u Prištini.

"Imamo aktuelizaciju pitanja Trepče, rušenje crkve Hrista Spasa, pokretanje pitanja ratne odštete... Svi ti činovi ne idu ka pomirenju i rešavanju konflikta već stvaraju nove", kazao je Mihajlović. On je dodao da je velika pauza od poslednje runde dijaloga u Briselu, da su međunarodne okolnosti u međuvremenu postale drugačije, budući da je Ukrajina "top tema" i da su Albanci i njihovi savetodavci shvatili da je ovo trenutak kada treba pritisnuti Srbiju.On je dodao i da će srpski predstavnici naredne nedelje doneti konačnu odluku o daljem učešću u kosovskim institucijama.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track