Tanja Miščević: Spremni smo za poglavlja 23 i 24
Foto: Dragana Udovičić

Pregovori sa EU

Tanja Miščević: Spremni smo za poglavlja 23 i 24

Politika -
Bilo bi lepo u prvoj polovini godine otvoriti ova dva poglavlja, rekla je šefica pregovaračkog tima Srbije

BEOGRAD - Šefica pregovaračkog tima Srbije u pregovorima sa EU Tanja Miščević izjavila je danas da postoji politička volja i tehnička spremnost da Srbija počne pregovore po poglavljima 23 i 24, a koja se, između ostalog, tiču vladavine prava, reforme pravosuđa i osnovnih prava.

"Bilo bi lepo u prvoj polovini godine otvoriti ova dva poglavlja", rekla je Miščević novinarima nakon sednice Radne grupe za Poglavlje 24 (Pravda, sloboda, bezbednost) Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.Ona je dodala da su to osnovna pregovaračka poglavlja i da su suštinski važni ne samo za državu već i za građane Srbije.

"Čekamo u narednim danima komentare na drugu verziju Akcionog plana za Poglavlje 24 iz Brisela... Reč je o 10 manjih akcionih planova i oni ne idu samo u jedan direktorat EU na komentarisanje već se moraju tražiti mišljenja većeg broja različitih direktorata", rekla je Miščević, istakavši da očekuje pozitivne komentare.

Govoreći o Poglavlju 24, predsednik Predsednik pregovarackog tima za pitanja pravde, slobode i bezbednosti i državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Aleksandar Nikolić kazao je tokom sednice da niko ne zna kaad će biti otvorena poglavlja, ali da je njegova pregovaračka grupa spremna za taj proces.On je naveo da je drugu verziju akcionog plana za to poglavlje pripremila njegova radna grupa i da je on poslat u Brisel."Naša radna grupa je spremna da se poglavlje otvori danas", rekao je Nikolić i dodao da je pristupanje EU dugačak proces koji traje i koji ne može da se desi preko noći.

Direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sonja Stojanović Gajić rekla je da postoje četiri promene i efekti akcionog plana, među kojima su bezbedne granice, zaštita građana od trgovine drogom, ljudima i organizovanog kriminala, pavosudna saradnja i pouzdana, profesionalna i efikasna policijska organizacija.Ona je rekla i da je dobro što se organizuju ovakvi sastanci sa organizacijma civilnog društva, izrazivši nadu da će ih ubuduće biti i više.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track