(FOTO) 12 GODINA OD UBISTVA ĐINĐIĆA: Počast odali Tadić, Živković, Pajtić i Ružica Đinđić
Foto: Nemanja Pančić

Aleja velikana

(FOTO) 12 GODINA OD UBISTVA ĐINĐIĆA: Počast odali Tadić, Živković, Pajtić i Ružica Đinđić

Politika -
U pratnji Tadića bilo je 10 članova SDS koji su na grob Zorana Đinđića položili vence i upalili sveće i odali počast
1 / 16 Foto: Nemanja Pančić

BEOGRAD - Polaganjem venaca i cveća, šetnjam i finalom takmičenja "Besede u Zoranovu čast", širom Srbije danas je obeleženo 12 godina od ubistva premijera Zorana Đinđića.

U Aleju velikana na Novom groblju prvi od Đinđićevih saradnika stigao je oko 9.30 sati Boris Tadić sa delegacijom Socijaldemokratske stranke. U pratnji Tadića bilo je 10 članova SDS koji su na grob prvog demokratskog izabranog premijera položili vence i upalili sveće.

Posle kratkotrajnog odavanja počasti Tadić nije davao nikakve izjave za medije, nego je napustio groblje.

Oko 10 sati u Aleju Velikna stigli su i bivši članovi Đinđićevog kabineta i bivši ministri: Aleksandar Vlahović, Goran Pitić, Slobodan Milosavljević, Dragoslav Šumarac i Gordana Matković, koji su došli da odaju počas ubijenom premijeru.

Oko 10.07 na Novom groblju pojavio se lider Nove stranke i bivši premijer Srbije Zoran Živković, koji je sa svojim stranačkim kolegama odao počast Zoranu Đinđiću.

Oko 10.35 sati počast Zoranu Đinđiću odao je i Srđa Popović jedan od vođa pokreta " Otpor" i savetnik Zorana Đinđića za ekologiju.

U Aleju velikana da oda počast ubijenom premijeru stigao je i lider stranke Zajedno za Srbiju i bivši član DS dušan Petrović koji je na grob Zorana Đinđića položio cvet i zapalio sveću.

Oko 11.22 sati u Aleju velikana stigala je i delegacija Demokratske stranke u pratnji nekoliko stotina građana na čelu sa liderom demokrata Bojanom Pajtićem.

U Pajtićevoj pratnji bili su potpresednici DS i rukovodioci stranke među kojima su: Gordana Čomić, Goran Ješić, Borko Stefanović, Dragan Šutanovac, Dragoljub Mićunović, Nataša Vučković, Vladimir Todorić, Nada Kolundžija i Aleksandra Jerkov.

Oko 11.33 sati u Aleju Velikana stigla je i Ružica Đinđić koja je zajedno sa sinom Lukom položila venac i zapalila sveće na Zoranovom grobu.

Posle polaganja venaca, cveća i polaganja sveća prisutnima se obratio lider demokrata Bojan Pajtić.

- Prošlo je 12 godina od mučkog ubistva jedinog reformatora od kako je višestranačja u Srbiji. Zbog toga i danas važi ona Zoranova da: " U svim zemljama postoji korov, ali samo se u srbiji taj korov zaliva". Kada govorimo o Zoranu, govorimo o časti i intigritetu kakav nije viđen poslednjih 75 godina na političkoj sceni ove zemlje. O časti zato što je uvek izgovarao ono što je verovao, a o integrutetu jer je uvek radio ono što je govorio, izjavio je Pajtić.

Na Zoranov grob oko 11.54 sati stigla je i Đinđićeva sestra Gordana.

U Aleju velikana na Novom groblju oko 13 sati u pratnji više stotina ljudi stigao je lider LDP Čedomir Jovanović. LDP je kao i svake godine organizovao štenju za Zorana. Oni su danas krenuli ispred sedišta LDP u Siminoj ulici, kratko se zadržali ispred Vlade Srbije na mestu gde je ubijen Zoran Đinđić, a onda u koloni nastavili štenju ka Novom groblju.

Jovanović je poljubio buket cveća koji je zatim spustio na grob, a zatim je zapalio sveću. U delegaciji LDP koja je stigla na Đinđićev grob bili su: supruga lidera LDP Jelena Jovanović, istoričarka Latinska Perović, visoka funkcionerka LDP Nataša Mićić, predsednica ASNS Ranka Savić i mnogi drugi.

- Zoran nije samo sećanje, zapravo on je najmanje sećanje. On je putokaz i kristalno ogledalo. On nam svojom simbolikom pruža pravac kojim ova zemlja mora da ide, ali se u njemu najjasnije vide i sve naše slabosti i potencijali koji na žalost nisu iskorišteni u najboljoj meri, rekao je Jovanović u obraćanju medijima posle polaganja venaca.

http://www.youtube.com/watch?v=PZEem_hQqos

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track