Političari odgovaraju na Kurirovo pitanje dana

Političari odgovaraju na Kurirovo pitanje dana

Politika -
Da li raseljavanje Roma u Resnik rešava problem?

Zoran Alimpić DSRaseljavanje Roma na način na koji grad to sad radi svakako je rešenje za problem, ali ne trajno i konačno. To je, u svakom slučaju, nešto najviše i najbolje što grad može da uradi u ovom u momentu. Romski narod ima mnogo problema, a ono kako sada žive u nehigijenskim naseljima, sigurno je da gore ne može. Resnik je samo jedna od mnogih lokacija gde se postavljaju kontejneri.

Nebojša Stefanović SNSNažalost, kao i mnogo toga što radi vlast u Beogradu, i ovo pitanje je rešeno bez razgovora sa građanima. Čak se nije razgovaralo ni s Romima koji žive u Resniku. Problem se tako ne rešava, već se samo otvara. Posebno što te Rome tamo čekaju samo metalni kontejneri, bez vodovoda, kanalizacije, a ni posao nemaju.

Andreja Mladenović DSSKad se rade ovakva preseljenja, potrebno je pripremiti teren, od infrastrukture, do razgovora sa zajednicom koja tu živi. To očigledno nije urađeno i zato je i došlo do problema. Osim toga, otvoreno je i pitanje sigurnosti Roma i njihovog kvaliteta života. Nije dovoljno zatvoriti naselje na jednom mestu, a otvoriti ga na drugom. Oni tamo treba da žive normalno, da imaju odgovarajuće uslove, posao, a to nije obezbeđeno.

Miroslav Čučković URS Ja sam za to da se romska populacija potpuno integriše u društvo i da im se više niko ne obraća tri dana pred izbore sa kombija u kojima se donosi šećer. U mom Obrenovcu smo za Rome potpuno uredili jedno naselje, ali oni na kraju nisu hteli da dođu i to je ostalo prazno. Evo, pozivam Rome koji treba da idu u Resnik da dođu u Obrenovac, u naselje Dren.

Nemanja Šarović SRSMislim da suština problema nije u Romima već u tome što se Romi raseljavaju u interesu tajkuna, a ne naroda. Rome iz Belvila raseljava tajkun, a građani Resnika optuženi su da su rasisti i šovinisti jer su pokušali da zaštite svoje zemljište, koje je pod sudskim sporom. Ako tajkuni već toliko vole Rome, neka ih nasele na Senjaku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track