Izbor mesta glasanja do 14. aprila u ponoć

Rok

Izbor mesta glasanja do 14. aprila u ponoć

Politika -
Građani mogu sami da izaberu mesto gde će glasati, a da ne putuju u mesto prebivališta

BEOGRAD - Rok do kada građani mogu da izaberu mesto glasanja na predstojećim predsedničkim i parlamentarnim izborima ističe 14. aprila u ponoć.Novim Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku predviđena je mogućnost da građani mogu sami da izaberu mesto gde će glasati na predstojećim izborima, a da ne putuju u mesto prebivališta.To će učiniti tako što će podneti zahtev gradskoj/opštinskoj upravi na teritoriji na kojoj žele da glasaju, najkasnije 20 dana pred izbore, odnosno do 14. aprila u ponoć.

Jedinstveni birački spisak, kao elektronska baza podataka, koristiće se prvi put na predstojećim izborima od uvođenja višestranačja u Srbiji.

Prema Rokovniku za vršenje izbornih radnji, koji je usvojila Republička izborna komisija, do 14. aprila moguće je podnošenje zahteva da se u birački spisak upiše podatak da će birač na predstojećim izboirma glasati prema mestu boravišta, kao i zahteva da se u birački spisak upiše podatak da će birač na predstojećim izborima glasati u inostranstvu.Rok za dostavljanje podataka potrebnih za pripremanje posebnih izvoda iz biračkog spiska o biračima koji su na odsluženju vojnog roka, na vojnoj vežbi ili na školovanju u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije, odnosno o biračima koji su na izvršenju zavodskih sankcija ili u pritvoru je 16. april.Do 21. aprila RIK-u treba da bude dostavljano rešenje o zaključenju biračkog spiska, a rok za objavljivanje ukupnog broja birača u "Službenom glasniku Republike Srbije" je odmah po dobijanju rešenja o zaključenju biračkog spiska.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track