EKSKLUZIVNO Milorad Dodik: Priznaću da je bilo genocida u Srebrenici
Foto: Marina Lopičić

Predsednik Republike Srpske za Kurir

EKSKLUZIVNO Milorad Dodik: Priznaću da je bilo genocida u Srebrenici

Politika -
Uslov je da Bošnjaci priznaju genocid nad Srbima. Niko da se seti 3.500 srpskih žrtava, ali se od 8.000 njihovih žrtava pravi spektakl. Hajka ne prestaje, jasno je da je podređena cilju da se sruši Republika Srpska

BEOGRAD - Ponudiću Bošnjacima da proglasimo genocid u Srebrenici, ali ako oni budu priznali da je bilo genocida i nad Srbima i nad Bošnjacima, poručio je juče ekskluzivno za Kurir predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.Prvi čovek RS ovako je reagovao na najave da će se rezolucija o Srebrenici naći pred poslanicima EP, ali i u Savetu bezbednosti UN. On kaže da je uporno ignorisanje srpskih žrtava sa tog područja uvredljivo.- Žao mi je što moram na ovaj način da govorim o tome, ali pravi se svetski spektakl od 8.000 bošnjačkih žrtava, a sahranjeno je 4.000 ljudi. Ignorisanje Srba kao žrtava ne izaziva samo tugu već i nevericu. Niko da se seti da postoji 3.500 srpskih žrtava - podseća Dodik.Zbog toga će, kako kaže, izneti Bošnjacima predlog.- Ponudiću Bošnjacima da proglasimo genocid u Srebrenici, ali i nad Srbima i nad Bošnjacima - najavljuje Dodik i dodaje da je svestan da se iza rezolucije o Srebrenici krije namera da se sruši RS.Hoće kolektivnu krivicu- Od početka Bošnjaci žele da nametnu kolektivnu krivicu za zločine u Srebrenici i Republici Srpskoj, ali i Srbiji, nadajući se da će tako na stub srama staviti i Beograd i Banjaluku. Hajka ne prestaje, jasno je da je podređena cilju da se sruši RS jer se po svaku cenu insistira na priznanju genocida da bi bilo osnova za to. RS je naš uzor, posvećeni smo joj do božanstva i spremni smo da je branimo svim sredstvima, naravno političkim - poručio je juče Dodik.On dodaje i da će o ovoj temi pričati sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim 18. juna u Sankt Peterburgu, ali ne i da će, kako su preneli pojedini mediji, tražiti da Rusija stavi veto na usvajanje rezolucije.Bivši diplomata Živadin Jovanović kaže za Kurir da se iza podnošenja rezolucije o Srebrenici krije namera rušenja RS.

- Njome bi se RS proglasila genocidnom tvorevinom, što bi pojedinim zemljama moglo da posluži kao političko opravdanje za ukidanje autonomije i identiteta, ali i na kraju imena RS. Rezolucijom se, umesto pojedinačne, nameće kolektivna odgovornost Srbije za zločine u Srebrenici, da su Srbi počinili gore zločine od nacističke Nemačke - napominje Jovanović.Inače, u EP postoji volja za usvajanje ovog dokumenta, ako je suditi po jučerašnjim izjavama poslanika. Pozitivno o rezoluciji izjasnili su se Franc Bogovič, poslanik Evropske narodne partije, Tanja Fajon iz grupe Progresistička alijansa socijalista i demokrata, ali i Ulrike Lunaček, potpredsednica EP.Čeka se odlukaSvi oni složno su naveli da bi njome na dostojanstven bila obeležena 20-godišnjica zločina. Ipak, kako je Kuriru nezvanično potvrđeno u diplomatskim krugovima, konferencija predsednika EP presudiće da li će se ovaj akt na kraju naći na dnevnom redu plenarne sednice i da li će biti doneta kao dokument ili će se biti data kao izjava.

Rezolucija i ratni zločini Zid ćutnje oko OrićaRezolucija o Srebrenici dovodi se u direktnu vezu sa hapšenjem Nasera Orića, ratnog komandanta BiH. Pojedini bošnjački zvaničnici izneli su sumnju da je Orić uhapšen kako bi srpski zvaničnici pristali na njeno usvajanje. Iako su bošnjačke vlasti navele da je Srbija podnela zahtev za Orićevo izručenje, zvaničnici Beograda, prema nezvaničnim saznanjima, to nisu učinili. Da li će to učiniti i kada juče nije bilo moguće saznati. Ni zvaničnici švajcarskog ministarstva pravde juče nisu želeli da se izjašnjavaju o daljim koracima koji se tiču Orića.

DANAS UZ KURIR POKLON MAGAZIN STARS: Najbolji magazin o poznatima

Kurir vam svake srede poklanja STARS magazin o poznatima, koji donosi dirljive priče, paparaco fotografije, intervjue, ispovesti i životne drame.

Novi broj STARSA otkriva: Bivši dečko Mimi Oro “Mimi voli kad je frajeri šamaraju”, Vesna Zmijanac: “Kemiš je majstor u krevetu”, Filip Đukić imao seks s trandžom iz Bosne.

Ovo i još više intrigantnih i ekskluzivnih vesti očekuje vas u novom broju magazina Stars, koji vam Kurir poklanja svake srede.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track