UPUĆEN ZVANIČAN ZAHTEV: Švajcarci Orića izručuju Bosni?
Foto: AP 2013

Pritvor ističe sutra

UPUĆEN ZVANIČAN ZAHTEV: Švajcarci Orića izručuju Bosni?

Politika -
Ministarstvo pravde BiH prosledilo zvanični zahtev za izručenje Nasera Orića Bosni i Hercegovini

SARAJEVO - Zamenik ministra pravde BiH Nezir Pivić potvrdio je da je Ministarstvo pravde BiH je prosledilo zvanični zahtev Tužilaštva BiH za izručenje Nasera Orića Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo pravde BiH je navelo argumente zbog kojih bi Orić trebalo da bude izručen BiH. Oriću ekstradicioni pritvor ističe sutra, a Srbija je zvanični zahtev za izručenje Orića dostavila 22. juna.

Iz Saveznog ureda za pravdu Švajcarske portalu Klix.ba je saopšteno da do sada još nisu primili zahtev za izručenje Nasera Orića, koji je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine najavilo ranije u saopštenju za medije.

U saopštenju se navodi da će Orić će biti saslušan i u vezi sa ovim zahtevom i da prilikom ovog saslušanja ima mogućnost da se izjasni da je saglasan sa izručenjem.

"U tom slučaju bi se sproveo pojednostavljen postupak. Savezni ured za pravdu bi najverovatnije mogao dati prednost zahtevu bosanskohercegovačkih vlasti i naložiti izručenje Bosni i Hercegovini“, rečeno je za Klix.ba iz Saveznog ureda za pravdu Švajcarske.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Dodaju da su im vlasti Srbije formalni zahtev za izručenje dostavile 22. juna 2015. godine. "Tužilaštvo Kantona Ženeve će prema uobičajenom postupku po nalogu Saveznog ureda za pravdu saslušati Nasera Orića u vezi sa zahtevom za izručenje", saopćeno je iz Saveznog ureda.

Ambasador Švajcarske razgovarao sa Srebreničanima o Oriću

SARAJEVO - Načelnik Opštine Srebrenica i predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici, Ćamil Duraković, kazao je danas u Sarajevu da je razgovarao s ambasadorom Švajcarske u BiH Hejnrihom Maurerom o hapšenju Nasera Orića.

Duraković je novinarima kazao da će ambasador preneti poruke s današnjeg sastanka švajcarskim vlastima i izrazio nadu da će "sve biti rešeno na vreme" kako bi se nastavila organizacija kolektivnog ukopa i obeležavanja 20. godišnjice masakra u Srebrenici, koje je planirano za 11. juli.

Predsednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić, koja je takođe prisustvovala sastanku s ambasadorom Švajcarske, rekla je da je "Švajcarska nasela na zahtev Srbije" i izrazila nadu da će Orić uskoro biti pušten na slobodu.

Subašić je danas posle razgovora s ambasadorom rekla da će Organizacioni odbor doneti odluku o organizaciji kolektivnog ukopa identifikovanih žrtava iz Srebrenice, krajem ovog meseca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track