Najnovije vesti

OSUMNJIČEN ZA TERORIZAM: Priština podigla optužnicu protiv Slobodana Gavrića
Foto: AP

Eksploziv u automobilu

OSUMNJIČEN ZA TERORIZAM: Priština podigla optužnicu protiv Slobodana Gavrića

Politika
Protiv Slobodana Gavrića iz Beograda, kod koga je kosovska policija u decembru pronašla oko 12 kilograma supstance za eksploziv, podignuta optužnica zbog sumnje da je počinio krivično delo pripreme terorističke akcije

PRIŠTINA - Kosovsko specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Gavrića (46) zbog aktivnosti protivnih ustavnom i bezbednosnom poretku na Kosovu, rekao je za RTS advokat Dejan Vasić.

Vasić smatra da iz pribavljenih dokaza u istrazi ne može postojati osnovana sumnja da je optuženi Gavrić učinio krivično delo koje mu tužilaštvo stavlja na teret. Advokat je najavio da će tokom suđenja zastupati stav da se u slučaju Gavrića radi o krivičnom delu nezakonitog unosa eksplozivnih materijala, koje je daleko lakše od onoga koje zastupaju u tužilaštvu.

Gavrić je uhapšen 26. decembra prošle godine u prištinskom naselju Dragodan, kada je u njegovom automobilu pronađeno oko 12 kilograma supstance za eksploziv, koju je, navodno nameravao da proda. U optužnici stoji da je Gavrić pripremao izvršenje krivičnog dela terorizma, sa namerom "da ozbiljno zaplaši stanovnistvo i destabilizuje i uništi najznačanije političke, ustavne, ekonomske i društvene strukture Kosova".

Kako se navodi, on je tokom decembra 2014. u Beogradu se snabdeo sa 25 komada eksploziva ukupne težine 12,219 kg, koje sadrže snažan eksploziv "pentaerythritol tetranitrate" (PETN) kombinovan sa fragmentima metala i eksera da bi se povećala razorna snaga i izavale veće ljudske žrtve i materijalna šteta. Taj eksploziv on je potom svojim vozilom transportovao u Prištinu, gde ga je u naselju Dragodan zaustavila policija i nakon kontrole eksploziv otkrila u gepeku vozila.

Ekspertizu eksploziva obavili su FBI i kosovska forenzička agencija. Zbog krivičnog dela za koje se Gavrić tereti po optužnici, Specijalno tužilastvo zahteva da prema njemu bude primenjena mera pritvora i da ga sud oglasi krivim.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...