DVA SKUPA U NAPETOJ ATMOSFERI: NVO palile sveće, Šešelj održao miting sa Zavetnicima
Foto: N1

Nakon odluke MUP-a

DVA SKUPA U NAPETOJ ATMOSFERI: NVO palile sveće, Šešelj održao miting sa Zavetnicima

Politika -
Pristalice akcije #sedamhiljada okupile su se večeras ispred Predsedništva Srbije, a u isto vreme su se okupili i pristalice SRS i Zavetnika

Nakon odluke MUP-a da zabrani sve skupove zakazane za subotu povodom obeležavanja godišnjice Srebrenice, pristalice akcije #sedamhiljada okupili su se uveče ispred Predsedništva Srbije da odaju počast žrtvama.

Aktivisti nevladinih organizacija i građani zapalili su danas sveće u Pionirskom parku u Beogradu, kako bi odali počast žrtvama zločina u Srebrenici, počinjenog pre 20 godina. Skup su obezbeđivale jake policijske snage, pošto su se sa druge strane parka pojavile pristalice desnicarskih organizacija. U delu parka prema ulici Kralja Milana, aktivisti NVO su pored zapaljenih sveća simbolično stavili papire sa brojevima.

Oni su upalili sveće a skup obezbeđuje veliki broj policajaca.

Foto: N1info
Foto: N1info

Skup je počeo, takođe, simbolično u 23:07. U delu parka ispred skupštine Grada, sledbenici desničarskih organizacija, pevali su četničke pesme, skandirali haškim optuženicima Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću, i nosili transparent na kome je pisalo "Srbi su žrtve genocida". Među njima i lider radikala Vojislav Šešelj.

Kako javlja reporter N1, policija je privela nekoliko radikala među kojima je i Miljan Damjanović jer su pokušali da napadnu okupljene koji pale sveće uz to ih vređajući. Takođe, tu su i pripadnici grupe "Zavetnici".

Između dve grupe se nalazio veliki kordon policije, a nekolicima osoba u crnim majicama koja pokušavala da priđe građanima koji su došli da zapale sveće, brzo su udaljeni. Paljenje sveća u Pionirskom parku organizovala je grupa NVO koja je za subotu planirala da na platou ispred Skupštiine Srbije organizuje skup "#7000", na godišnjicu srebrerničkog zločina. Pošto su desničarske organizacije u isto vreme zakazale svoje skupove na istom mestu, MUP je zabranio sva ta najavljena okupljanja.

Građani-pristalice akcije #sedamhiljada okupili su se u petak u pred ponoć ispred Predsedništva Srbije da bi tu odali počast žrtvama.

Okruženi velikim brojem policajaca, građani su zapalili sveće kraj stotina papira položenih na ulicu s rednim brojevima srebreničkih žrtava.

Pred Predsedništvo su došle i pristalice Srpske radikalne stranke na čelu s liderom te stranke Vojislavom Šešeljem, ali im policija nije dozvolila da priđu skupu.

Uporedo su pripadnici grupe "Zavetnici" istakli transparent na kojem je na srpskom i engleskom pisalo: "Srbi su žrtve geonocida! Prestanite da lažete o Srebrenici!".

Sledbenici desnice su pevali četničke pesme i skandirali haškim optuženicima Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću. Policija je udaljila nekoliko ljudi koji su vređali i pretili građanima koji su palili sveće za srebreničke žrtve.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track