EVO ZAŠTO NISMO LETELI Tvrdili da nemamo akumulatore za MIG 29, a oni ih zaturili u magacinu
Foto: Fonet

Kurir ekskluzivno otkriva

EVO ZAŠTO NISMO LETELI Tvrdili da nemamo akumulatore za MIG 29, a oni ih zaturili u magacinu

Politika -
Problema je rešen je u avgustu 2014. zahvaljujući donaciji Vladimira Putina koja nam je poklonio dva komada. Međutim. godinu dana kasnije u jednom od hangara na vojnom aerodromu u Batajnici slučajno su pronađena još dva

Avioni "Mig 29" bili su prizemljeni do sredine prošle godine ne zato što Vojska Srbije nije imala akumulatore za njih, kako su tvrdili, već zbog toga što ih je neko zaturio u magacinima na vojnom aerodromu u Batajnici, otkriva portal Kurir.

Problema sa akumulatorima koji su posebno značajni za bezbednost aviona "Mig 29" rešen je u avgustu prošle godine zahvaljujući donaciji Ruske Federacije koja nam je poklonila dva komada. I sve to ne bi bilo neobično da godinu dana kasnije u jednom od hangara na vojnom aerodromu u Batajnici slučajno nisu pronađena dva potpuno ispravna akumulatora.

- Imali smo veliko spremanje po magacinima i hangarima i tom prilikom jedan od zaposlenih na aerodromu u Batajnici je pronašao dva akumulatora. Proverili smo ih i odmah videli da su u ispravnom stanju. Nismo mogli da se načudimo da je neko zaboravio na njih. Mi smo odmah obavestili nadležene a šta su oni uradili ne znamo... Koliko je nama poznato, niko nije odgovarao za to što su avioni bez razloga bili prizemljeni tri-četiri meseca, sve dok nam Rusi nisu poslali svoje akumulatore - priča naš izvor iz srpske vojne avijacije.

Juče smo od Ministarstva odbrane tražili zvaničan odgovor povodom naših saznanjai.

Inače, ministar odbrane Bratislav Gašić je ranije izjavio da su problemi sa akumulatorima nastali zbog toga što više ne radi fabrika “Krušik akumulatori”, koja je Vojsku snabdevala ovim uređajima, za koje su ruski stručnjaci izdavali sertifikate. Inače, ruski akumulatori za "mig 29" koštaju 87.000 evra po komadu, dok su indijski skoro tri puta jeftiniji.

S. Vojinović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track