Najnovije vesti

Backović: Ustav Srbije mora da se menja do kraja 2017.
Foto: Beta Nenad Petrovic

Pomoćnik ministra pravde

Backović: Ustav Srbije mora da se menja do kraja 2017.

Politika
On je istakao da je taj rok predviđen Nacrtom akcionog palana za poglavlje 23 u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom

BEOGRAD - Ustav Srbije biće izmenjen do kraja 2017, najavo je danas pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović.

On je istakao da je taj rok predviđen Nacrtom akcionog palana za poglavlje 23 u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom.

"Tim rokom smo preuzeli obavezu izmene Ustava, a obavezana je i Narodna skupština da do tog roka usvoji izmene Ustava. To znači da bi rad na izmenama već trebalo da počne da se zahuktava, kako bi sav posao bio okončan do kraja 2017. godine", rekao je Backović na sastanku radne grupe za poglavlje 23.

Izneme Ustava, koje se tiču pravosuđa, osim "gorićih tema" kao što su način biranja članova Viskog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca (koje treba da garantuju nezavisnost tih organa) i zaštita podataka, obuhvatiće niz manje važnih pitanja, rekao je Backović.

Podsetio je da, kada su u pitanju izmene Zakona o javnom tužilaštvu koje garantuju njegovu nezavisnost od izvršne vlasti, Venecijanska komisija je preporučila da se sačekaju izmene Ustava.

"U svakom slučjau se mora otkloniti impresija zavisnosti da bi moglo da se govori o odgovornosti", naveo je Backović i pozvao organizacije civilnog društva da se više i aktivnije uključe u reforme pravosuđa, kao što su angažovane u oblasti zaštite ljudskih prava.

Predsednik Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Goran Ilić smatra da bi, i pored preporuke Venecijanske komisije, trebalo da se pre predstojećih izbora za članove DVT  izmeni Zakon o tom tužilačkom organu. Izmene koje predlaže to Udruženje tiču se nivoa glasanja u javnotužilačkoj organizaciji.

Naime sada za predstavnika višeg tužilaštva u DVT glasaju samo tužioci iz viših tužilaštva, za predstavnika osnovnog tužilaštva samo tužioci iz osnovnih tužilaštva i tako dalje...

"To znači da nemaju svi glasovi istu vrednost, što je loše sa stanovišta reprezentativnosti. Mi se zalažemo da se omogući da svi tužioci glasaju za kandidate svih nivoa", rekao je Ilić.Druga izmena se odnosi na broj glasačkih mesta u tužilaštvima, a treća da Republički javni tužilac više ne bude i na čelu DVT po funkciji, već da članovi sami biraju predsednika tog tela, kako bi se otklonio uticaj hijerarhije na proces odlučivanja.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja tužilaca i zamenika javnih tužilaca Radomir Lazić ukazao je da tužilaštvo treba da bude nezavisno od izvršne i zakonodavne vlasti, ali da to ne znači da bi postalo nova - četvta grana vlasti."Tužilaštvo je po svojoj prirodi, procesno vezano za sud koji donosi odluke o njegovim predlozima i nije nezavisno u odnosu na sudsku vlast", ukazao je Lazić. Sastanku radne grupe u Narodnoj skupštini, prisustvovali su i predstavnici brojnih nevladinih organizacija.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...