DAČIĆ: Upozoravam Albance sa juga Srbije da se ne igraju vatrom
Foto: BETA SASA DJORDJEVIC

Upozorenje

DAČIĆ: Upozoravam Albance sa juga Srbije da se ne igraju vatrom

Politika -
ider SPS i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upozorio je danas Albance sa juga Srbije da ne prave paralelu sa Zajednicom srpskih opština na KiM formiranjem Asocijacije opština sa albanskom većinom

LESKOVAC - Komentarišući najave lidera Albanaca sa juga Srbije o formiranju te Asocijacije, Dačić je na predizbornom mitingu u Medveđi, gde se u nedelju održavaju vanredni lokalni izbori, kazao da Albanci u Srbiji ne smeju biti diskriminisani, ali da moraju poštovati njen Ustav.

"Upozoravamo ih da u subotu u Preševu ne prave neku paralelu sa Zajednicom srpskih opština na Kosovu i Metohiji, upozoravamo ih da se ne igraju vatrom i da poštuju ustav i poredak Republike Srbije. To što je Srbija za dijalog, ne znači da je slaba, naprotiv, ona je jaka, najjača u poslednjih 20, 30 godina", kazao je ministar.

On je ocenio da je "laž" da je Srbija priznala nezavisnost Kosova time što vodi pregovore u Briselu. "Danas sam čuo da je albanski premijer izjavio da je Srbija priznala Kosovo i Metohiju time što vodi pregovore u Briselu. To je laž. Želim da poručim Albaniji i Albancima da Srbija želi dobre odnose u regionu i albanskoj nacionalnoj manjini garantuje ravnopravnost, ali Srbija neće dozvoliti da je neko ponižava i da ugrožava njen teritorijalni integritet", kazao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Zajednica srpskih opština na Kosovu i Metohiji i potpisivanje Briselskog sporazuma predstavljaju najveći uspeh vladajuće srpske koalicije. "Srbija će svim svojim snagama, političkim i diplomatskim umećem i drugim sredstvima, zaštititi interese srpskog naroda na Kosovu", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije. Kako je ocenio, Srbija je danas poštovana i cenjena u svetu a o njoj loše govore samo predstavnici opozicije.

"Oni nisu opozicija vladajućoj koaliciji, oni su opozicija svojoj zemlji", kazao je Dačić. Komentarišući zahteve opozicionih lidera za raspisivanjem vanrednih parlamentarnih izbora, lider socijalista je ocenio da se radi o zahtevima "marginalne grupe koja sebe naziva opozicijom".

"Muka mi je kada Pajtić, Tadić i Čeda Jovanović traže izbore. Oni traže izbore, a boga mole da se ne dese, jer će na njima doživeti katastrofu. Kad čujem njih kako pričaju, dođe mi da i ja tražim vanredne izbore, jednostavno, da im damo tu terapiju, da izleče svoje komplekse, kojih nisu svesni. Narod je njima presudio još pre dve, tri godine. Nema povratka", rekao je Dačić.

Pored predsednika SPS, na predizbornom mitingu u Medveđi govorili su i lideri Partije ujedinjenih penzionera Srbije Milan Krkobabić i Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, kao i potredsednik Srpske narodne stranke i ministar pravde Nikola Selaković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track