DŽON KERI: Hvala premijeru Vučiću za napore u izbegličkoj krizi!
Foto: Tanjug

Značajan susret

DŽON KERI: Hvala premijeru Vučiću za napore u izbegličkoj krizi!

Politika -
Premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Vašingtonu sa državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem koji je posebno istakao izuzetne napore koje premijer i ostali ulažu u rešavanje izbegličke krize

VAŠINGTON - Vučić je Keriju preneo da se Srbija prema izbeglicama ponaša u skladu sa evropskim vrednostima i da je potrebno sveobuhvatno rešenje EU za tu krizu. "Ne znam šta smo mi skrivili da bilo ko ispaljuje suzavac na našu teritoriju, ali sam rekao da će Srbija umeti da zaštiti i sačuva svoju teritoriju, suverenitet i integritet", rekao je Vučić novinarima u Vašingtonu.

Premijer Srbije je dodao da se nada da će Evropska unija 22. septembra, na sastanku ministara unutrašnjih poslova, doneti sveobuhvatno rešenje za problem izbeglica i da će se Srbija ponašati u skladu sa tim.

On je dodao da će i američki državni sekretar razgovarati o izbegličkoj krizi u Briselu i Velikoj Britaniji i da će tom prilikom tražiti dodatnu stabilizaciju prilika u Evropi.

Srbija će, dodao je Vučić, nastaviti da bude tolerantna i solidarna, ali nikome ne može da dozvoli da joj prebijaju novinare.

Keri je pred početak sastanka rekao da SAD pozdravljaju "tranziciju koja je u toku, u okviru sporazuma iz 2013. godine izmedu Srbije i Kosova".

"Predstoji još posla, kao što to premijer zna, ali mislim da se on i drugi direktno suočavaju s tim izazovom i to je veoma važno", rekao je Keri, saopštio je Stejt department.

"Planiramo da razgovaramo i o razvijanju ekonomskih i energetskih odnosa. To su kljucne komponente svih nezavisnih država u regionu i mi priznajemo da uvek postoje pritisci različitih suseda. Uprkos tome, pozdravljamo snažnu želju premijera i njegove zemlje da jačaju odnose sa Evropom, Sjedinjenim Državama na izbalansiran i promišljen nacin", rekao je američki zvaničnici.

Vučić je rekao da očekuje podršku SAD i na budućem putu Srbije. "Želimo još jednom da se zahvalimo na vašim pohvalama našem teškom i mukotrpnom radu na rešavanju migrantske krize, mislim da smo mnogo toga uradili u skladu sa evropskim vrednostima a ne samo evropskim pravilima", rekao je Vučić. "Voleli bismo da vidimo Srbiju kao malog ali pouzdanog partnera SAD u budućnosti", zaključio je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track