Obeležavanje 20. godišnjice tuzlanske kolone
Foto: KURIR

Obeležavanje 20. godišnjice tuzlanske kolone

Politika -
Ne postoji nijedan razlog da 20. godišnjica ubistva vojnika JNA u "tuzlanskoj koloni" ne bude obeležena 15. maja u Tuzli, kaže Velimir Dunjić

BIJELJINA - Predsednik Pododbora Vlade Republike Srpske za obeležavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić rekao je da ne postoji nijedan razlog da 20. godišnjica ubistva vojnika JNA u “tuzlanskoj koloni” ne bude obeležena 15. maja u Tuzli, prenosi Glas Srpske.- Zahtev za obeležavanje ovog događaja 15. maja u Tuzli na vrijeme smo prosledili MUP-u Kantona Tuzla. Na sastanku sa predstavnicima ovog MUP-a konstatovali smo da nema nikakvog razloga niti smetnji da se ovaj događaj ne obeleži u Tuzli - rekao je Dunjić.

On je naveo da je polazak za Tuzlu iz Bijeljine zakazan za 15. maj u 8.30 časova, a na Brčanskoj malti u Tuzli, gdje se dogodio masakr, učesnici komemoracije bi stiglo oko 10.30 i zadržali se oko pola sata.- Uz kratak verski obred, prisluživanje sveća i polaganje cveća, zadržali bismo se oko pola sata nakon čega se vraćamo u Bijeljinu i oko 12.00 - 12.30 bili bismo na groblju u Pučilama - rekao je Dunjić i dodao da su procene MUP-a Kantona Tuzla o bezbednosnoj situaciji povoljne.

On je naveo da Pododbor ima informacije i najave iz Sarajeva o eventualnim smetnjama u vezi sa obeležavanjem događaja u Dobrovoljačkoj ulici, ali je istakao da cilj Odbora za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova nikako nije da bilo koga provocira.- Nikome nije u interesu niti ima nameru da od ovakvih obeležavanja pravi spektakl. Namera i dužnost Odbora je da na dostojanstven način obeleži ovaj događaj kako bi izrazila dužno poštovanje prema nevino stradalim vojnicima i u Tuzli i u Sarajevu - rekao je Dunjić i podsetio da su se vojnici u ovim gradovima po dogovoru sa lokalnim vlastima i predstavnicima rukovodstva tadašnje BiH, mirno izvlačili.

Ipak, napomenuo je Dunjić, dogodilo se da su u jednoj podmukloj, planiranoj vojnoj operaciji vojnici ubijani.- Oni su brisali ulice i u Tuzli i u Sarajevu, ali zločin ne mogu izbrisati - rekao je Dunjić. On je podsetio da je procedura u vezi sa podizanjem spomen-obeležja u Tuzli u toku, zahtev je podnet Kantonu Tuzla i sada je, kako je rekao, sve u njihovim rukama.

Slavko Novaković, učesnik “tuzlanske kolone”, rekao je, komentarišući činjenicu da za ovaj zločin još niko nije odgovarao, da učesnici kolone, njegovi drugovi - vojnici, imaju veru u resorno ministarstvo RS i Pododbor te u Komisiju koja će uskoro završiti proces istraživanja kada je riječ o “tuzlanskoj koloni”.- Pravda će stići - pitanje je vremena. Splet političkih i drugih okolnosti ne dozvoljava tako brz proces, ali mi smo strpljeni i verujemo da će pravda biti zadovoljena - rekao je Novaković. Novaković i Dunjić napomenuli su da brojem poginulih u “tuzlanskoj koloni” ne treba manipulisati te da treba dozvoliti Timu za istraživanje ratnih zločina da završi posao i za 15 dana izađe sa tačnim podacima.

Novaković je podsetio da je ovo treća godina od kada se “tuzlanska kolona” obeležava u Tuzli, na mestu gdje se zločin i dogodio i izrazio zahvalnost Vladi RS što je učesnicima kolone data mogućnost da obeleže dan stradanja “golobradih mladića” na mjestu gdje su i ubijeni, na Brčanskoj malti.Napad na kolonu JNA u Tuzli izvršile su muslimanske snage 15. maja 1992. godine prilikom povlačenja naoružanih pripadnika JNA iz Tuzle. Događaj je poznat kao”tuzlanska kolona”. Napad je bio jedan od prvih važnijih događaja tokom rata u BiH, a izvršili su ga pripadnici Patriotske lige i MUP BiH. Direktno je prenošen na lokalnoj televizijskoj stanici. Peti maj Tuzla slavi kao Dan grada.Za zločin počinjen u Tuzli 15. maja 1992, ni nakon 20 godina, još niko nije odgovarao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track