RANKO OSTOJIĆ TVRDI SUPROTNO: Hrvatski policajci nisu prešli srpsku granicu
Foto: Profimedia

Demantuje

RANKO OSTOJIĆ TVRDI SUPROTNO: Hrvatski policajci nisu prešli srpsku granicu

Politika -
Ranko Ostojić je komentarisao tvrdnje srpskih medija da su hrvatski policajci na području Srbije napali srpske novinare

OPATOVAC - Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić rekao je večeras da hrvatski policajci nisu nikada bili na srpskoj strani granice.

Ostojić je tako komentarisao tvrdnje srpskih medija da su hrvatski policajci na području Srbije napali srpske novinare. "Onaj koji je prekršio pravila dogovorenog novinarskog ponašanja u krizi, a jednako tako i ilegalni prelazak granice je dobio demanti. Od hrvatske policije uredno su vraćeni dokumenti i nije pokrenut nikakav postupak", rekao je Ranko Ostojić.

Od početka migrantske i izbegličke krize, 16. septembra u Hrvatsku je do večeras u 19 sati ukupno ušlo 197.799 migranata i izbeglica. U prihvatnom centru u Opatovcu večeras se nalazi oko 1.400 migranta. Prema Sloveniji iz Tovarnika je večeras otputovao voz s migrantima i izbeglicama, a u pripremi je i 20 autobusa koji bi večeras takođe trebali krenuti prema slovenskoj granici, prenela je hrvatska novinska agencija Hina.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najoštrije je ranije danas osudio ulazak više hrvatskih policajaca na teritoriju Srbije kod graničnog prelaza Berkasovo, koji su pri tome napali novinare dok su izveštavali o migrantskoj krizi, a čime je bio ugrožen teritorijalni suverenitet Srbije. Osim osude ovog incidenta Stefanović je rekao da će tražiti objašnjenje hrvatske strane, a ako se nešto slično bude ponovilo, kako je rekao, "policija Srbije će morati da reaguje".

On je na konferenciji za novinare naveo da su napadnuti fotoreporter Andrej Isaković iz Frans presa, snimatelj Rojtersa Branko Filipović, kamerman Al Dzazire Boško Branković i slobodni novinar iz Velike Britanije, kojima su oduzeti fotoaparati, dok je Filipović dobio više udaraca. Stefanović je ponovio da Srbija želi normalne odnose sa Hrvatskom, ali da takvo ponašanje Hrvatske nije dobrosusedsko i da ne može doprineti poboljšanju situacije sa migrantima. Ministar je rekao da će zbog ovog incidenta Srbija uputiti protestnu notu Hrvatskoj, ali je istakao da je i po zaključcima srpske policije, ali i snimcima koje su napravili mediji, jasno da su hrvatski policajci bili na srpskoj teritoriji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track