VUČIĆ U SOFIJI: Rešenje za migrante da se ne lomi preko naših leđa
Foto: Tanjug

Susret trilaterale

VUČIĆ U SOFIJI: Rešenje za migrante da se ne lomi preko naših leđa

Politika -
Srbija hoće da prihvati teret, Srbija je spremna da prihvati i veći teret nego što ga danas ima, a ima verovatno veći od svih tranzitnih zemalja. Ali, izvinite, postojaće stvari koje mi nismo u situaciji da uradimo, rekao je premijer

SOFIJA - Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da sveobuhvatni odgovor Evrope na migrantsku krizu ne sme da se prelomi preko leđa Srbije, Bugarske i Rumunije, jer nije realno da tri balkanske države prime dva ili tri miliona izbeglica.

"Nije nama problem da ih registrujemo i da napravimo veće prihvatne centre, ništa nam nije problem, ali, ako neko misli da je moguće da mi budemo mesto na kojem će da bude dva ili tri miliona izbeglica to nije realno. I naše tri zemlje su se dogovorile da takav scenario ne mogu da prihvate", rekao je Vučić posle sastanka Krajovske trojke u Sofiji.

On je istakao da će Srbija uvek gledati na izbleglice na najlepši mogući način "Srbija hoće da prihvati teret, Srbija je spremna da prihvati i veći teret nego što ga danas ima, a ima verovatno veći od svih tranzitnih zemalja. Ali, izvinite, postojaće stvari koje mi nismo u situaciji da uradimo", rekao je Vučić.On je ponovio da će svojim odlukama Krajovska trojka praktično pratiti politiku i odluke Nemačke i Austrije."Mi time pratimo ono što će da rade evropske zemlje", naglasio je Vučić.Bugarski premijer Bojko Borisov rekao je da su Bugarska, Srbija i Rumunija spremne da zatvore svoje granice, ukoliko to učine Nemačka i Austrija kako bi spreciile dolazak izbeglica."Srbija želi temeljniju institucionalizaciju Krajovske grupe"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da Srbija želi temeljniju institucionalizaciju Krajovske grupe, u kojoj je sa Bugarskom i Rumunijom, i još bližu saradnju sa tim zemljama, kako bi stabilnost sve tri zemnlje pojedinačno, od etničke do ekonomske, bila dodatno osnažena.Vučić je nakon trilateralnog sastanka sa premijerima Bugarske i Rumunije, Bojkom Borisovom i Viktorom Pontom, rekao da se u Srbiji sa velikim interesovanjem gleda na rad Krajovske grupe i na ono što ta grupa treba da predstavlja u budućnosti.

"Želim pre svega da kažem da Srbija ulaže mnogo napora i želela bi i temeljniju institucionalizaciju Krajovske grupe i najbliže odnose sa Bugarskom i Rumunijom. Smatramo bugarski i rumunski narod veoma bliskim našem srpskom narodu i građanima Srbije", istakao je Vučić.Poručio je i da je uveren da ekonomska saradnja tri zemlje, koja je dobra, može da bude još bolja, kao i da prijateljski odnosi mogu da budu podignuti na još viši nivo."Sve ovo što radimo, sastanci, susreti, prijateljstvo je posledica naše želje da po svaku cenu sačuvamo stabilnost u Bugarskoj, Rumuniji i Srbiji. Stabilnost je prioritet u svakoj od naših zemalja, od etničke do ekonomske stabilnosti", napomenuo je premijer Srbije.

Dodao je i da će svaka od tih zemalja, uprkos teškoj krizi, a u Srbiji i fiskalnim reformama, imati pozitivan trend rasta ekonomija u ovoj godini.Kako kaže, u Rumuniji će taj trend biti najveći, ali da će u godinama pred nama taj trend biti još viši u svim zemljama.U Sofiji se danas, kako je naveo, razgovaralo o energetici, načinu dobijanja gasa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track