NE MIRE SE SA FORMIRANJEM ZSO: Kosovska opozicija ne odustaje od rušenja vlade
Foto: AP

Naredna sednica uz prisustvo policijskih snaga

NE MIRE SE SA FORMIRANJEM ZSO: Kosovska opozicija ne odustaje od rušenja vlade

Politika -
Danas je dva meseca od kako je Isa Mustafa potpisao sporazum za Zajednicu srpskih opština! U ta dva meseca on je ignorisao zahteve opozicije. I ne samo to! Isa Mustafa je takođe ignorisao i 200 hiljada građana koji su potpisali peticiju, a takođe je izjavio i da neće biti referenduma o tom štetnom sporazumu, rekla je Hadžiu

PRIŠTINA - Kosovska opozicija ne odustaje od zahteva da premijer Isa Mustafa povuče potpis sa Briselskog sporazuma, koji predviđa obavezu Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština.

Ukoliko se to ne dogodi, poslanica radikalnog opozicionog pokreta Samoopredeljenje Aljbuljena Hadžiu ponovo je najavila svenarodne proteste za rušenje vlade, preneo je prištinski portal Republika.ifo.

"Danas je dva meseca od kako je Isa Mustafa potpisao sporazum za Zajednicu! U ta dva meseca on je ignorisao zahteve opozicije. I ne samo to! Isa Mustafa je takođe ignorisao i 200 hiljada građana koji su potpisali peticiju (čak je za njih rekao da su neobavešteni) a takođe je izjavio i da neće biti referenduma o tom štetnom sporazumu! I šta mi treba da radimo sa takvim premijerom? Naravno da treba da ga smenimo protestima i opštenarodnim demonstracijama!", rekla je Hadžiu.

Mustafa, međutim, tvrdi da opoziciji neće poći za rukom da blokira rad parlamenta, ali da može da stvara poteškoće.

Mustafa je u intervjuu Radiju Slobodna Evropa rekao da postoji tendencija da se blokira rad Skupštine Kosova, ali je to, tvrdi, nemoguće zato što parlament ima evidentnu većinu sa najmanje dve trećine poslanika.

Nezadovoljna sporazumima o formiranju Zajednice srpskih opština i o demarkaciji sa Crnom Gorom, kosovska opozicija je u pet navrata pokušala da blokira rad Skupštine. U više navrata opozicija je koristila i suzavac u sali, kao što je bilo u petak uveče, kada je predsedništvo Skupštine odlučilo da održi sednicu uz prisustvo policijskih snaga.

Međutim, ni tada se nisu stvorili uslovi za normalan rad, pa su poslanici vladajuće koalicije održali sednicu u drugoj prostoriji bez prisustva opozicije. Za opoziciju, to je bio ilegalni sastanak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track