BORBA ZA BREZOVICU: Inex podneo žžalbu Vrhovnom sudu u Prištini zbog oduzimanje imovine
Foto: Profimedia

Pokrenut i postupak međunarodne arbitražže

BORBA ZA BREZOVICU: Inex podneo žžalbu Vrhovnom sudu u Prištini zbog oduzimanje imovine

Politika -
Inex će upotrebiti sva pravna sredstva koja mu stoje na raspolaganju u zemlji i inostranstvu kako bi zaustavio pravno nasilje prišštinske Vlade i sprečio nezakonitu uzurpaciju njegove imovine i prihoda koje ostvaruje i planira da ostvari daljim razvojem Ski Centra Brezovica

KOSOVSKA MITROVICA - Fond Inex Interexport podneo je žalbu Vrhovnom sudu u Prišštini, kojom zahteva poništavanje i stavljanje van snage u celosit konačne odluke prištinske vlade o eksproprijaciji nepokretnosti u vlasništvu Inex-a na Brezovici. „

"Inex će upotrebiti sva pravna sredstva koja mu stoje na raspolaganju u zemlji i inostranstvu kako bi zaustavio pravno nasilje prišštinske Vlade i sprečio nezakonitu uzurpaciju njegove imovine i prihoda koje ostvaruje i planira da ostvari daljim razvojem Ski Centra Brezovica"“, ističe se u saopštenju HK Fond Inex Interexport dostavljenom.

Žalba je podneta 23. oktobra, navodi se u saopštenju i podseća da je prištinska vlada započela postupak eksproprijacije sa namerom da eksproprisano zemljiššte izda u zakup stranom investitoru na period od 99 godina.

Postupak je, objašnjava se, započet tako ššto je prišštinska vlada najpre pronaššla stranog investitora, a zatim pokuššava da nezakonito poslužži njegovom interesu time ššto sprovodi postupak eksproprijacije bez presedana u savremenoj Evropi i da od preduzeća koje se bavi zimskim turizmom oduzme imovinu da bi je dala drugom preduzeću koje se bavi istom vrstom posla, za godiššnju zakupninu u vrednosti manjeg stana u Beogradu. „Očigledno je da takva nezakonita eksproprijacija predstavlja najbržži i najpovoljniji način za zatvaranje komercijalnog dogovora sa stranim investitorom, a na šštetu preduzeća koje je stvorilo zimski turizam na Brezovici i u kontinuitetu ulažže na Brezovici i danas“, ukazuje se.

Dodaje se i da je o svemu Vrhovnom sudu privremenih institucija u Prišštini dostavljena obimna dokumentacija, čime se ponovo pružža ššansa pokrajinskim vlastima da pokuššaju da dokažžu da pravo postoji na toj teritoriji. „

Suprotno svim međunarodnim standardima na koje se pokrajinske vlasti deklarativno pozivaju, Inex kao vlasnik imovine o samoj eksproprijaciji nije ni obaveššten niti konsultovan, a eksproprijaciona naknada će navodno biti isplaćena nepostojećem preduzeću.

Tim povodom je i vlasnik druge eksproprisane imovine, JP Skijališta Srbije, inicirao postupak pokretanja međunarodne arbitražže protiv prišštinskih vlasti. Ovim povodom je pokrenut i postupak međunarodne arbitražže“, navedeno je u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track