Najnovije vesti

Petrič: Priština mora da poštuje sporazum o Zajednici srpskih opština
Foto: Youtube Printscreen

Predsednik Maršal fondacije u Austriji

Petrič: Priština mora da poštuje sporazum o Zajednici srpskih opština

Politika
BEOGRAD - Odluka Ustavnog suda Kosova u vezi Zajednice srpskih opština nije dobra, jer je bitno da se poštuju preuzete obaveze, ocenio je danas predsednik Maršal fondacije u Austriji Volfgang Petrič.

On je rekao da napredak Kosova zavisi i od toga kako se "osećaju pripadnici srpske zajednice". "To je nešto na osnovu čega će se meriti kako napreduje Kosovo", uveren je nekadašnji specijalni izaslanik EU za Kosovo.

Petrič je istakao da Srbija treba da insistira i na konstruktivan način deluje da se sporazum sa Prištinom primeni. Prema njegovim rečima, neophodno je da obe strane, u evropskom duhu, priđu jedna drugoj i pridržavaju se dogovorenog. Istovremeno, poručio je da je i EU u obavezi da, kao medijator u dijalogu, insistira na ispunjenju dogovora.

"Uveren sam da se to tako vidi u Briselu i da ćemo i dalje imati napredak", kazao je Petrič. Ssto se puta Srbije u EU tiče, Petrič je podvukao da je Srbija ključna zemlja Zapadnog Balkana i da približavanje svih država regiona Uniji zavisi od napretka Srbije. "Zato Srbija ima posebnu regionalnu odgovornost. Evropa će biti potpuna tek kada budemo imali i te zemlje u EU", smatra on. Petrič je podsetio da je pre dve godine izdao knjigu pod naslovom "Srbija je važna", dodajući da i dalje veruje u to.

"Moram reći da je Srbija u protekle dve godine apsolutno ispunila sva očekivanja, kako politička tako i ekonomska. Naravno da postoji još mnogo oblasti gde su potrebna poboljšanja i reforme, ali je put koji je započet ispravan", rekao je austrijski diplomata, On je dodao da je danas mnogo uvereniji u napredak Srbije nego što se ostatka regiona i Evrope tiče. Petrič je istakao da uz zemlje poput Srbije, koja zastupa i sopstvene političke i ekonomske interese, ali deli i evropske vrendosti, Evropa može da prevaziđe krize sa kojima se suočava.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...