VIDEO HAOS U SKUPŠTINI KOSOVA: Opozicija opkolila govornicu pa ministre isprskala suzavcem
Foto: Reuters

Ludnica u Prištini

VIDEO HAOS U SKUPŠTINI KOSOVA: Opozicija opkolila govornicu pa ministre isprskala suzavcem

Politika -
PRIŠTINA - Sednica Skupštine Kosova, na kojoj treba da bude razmatran Nacrt zakona za budžet za 2016, prekinuta je danas jer je opozicija blokirala rad parlamenta bacivši suzavac i prskajući biber sprejom ministre.
1 / 4 Foto: AP

U trenutku kada je predsednik parlamenta Kadri Veselji otvorio sednicu Skupštine poslanici opozicije su opkolili govornicu, a tada je u skupštinsku salu ušlo više desetina pripadnika bezbeđenja.

Dok je šef parlamentarne grupe Demokratske partije Kosova Adem Grabovci nastojao da kaže da zasedanje treba da se održi, poslanik i bivši lider Pokreta Samoopredeljenja Aljbin Kurti upotrebio je biber sprej ka obezbeđenju i ministrima kosovske vlade.

Istovremeno je neko od poslanika opozicije bacio suzavac u skupštinsku salu.

Predsednik parlamenta je prekinuo sednicu, dao pauzu i pozvao šefove poslanickcih grupa na sastanak. Ovaj incident je četvrti u roku od dva i po meseca od kada opozicija blokira rad Skupštne Kosova zahtevajući odustajanje od Sporazuma o zajednici srpskih opština, kao i demarkacije granice sa Crnom Gorom.

Sednica nastavljena u drugoj sali

Predsedništvo Skupštine Kosova odlučilo je danas, nakon što je opozicija ponovo bacila suzavac u parlamentu, da sednicu održi u alternativnom prostoru, rekao je član Predsedništva Kosova Slavko Simić.

Simić, koji je i šef poslanika Srpske liste, kazao je da će današnja sednica, na kojoj treba da se raspravlja o budžetu Kosova za 2016. godinu biti održana na četvrtom spratu parlamenta. Kosovska policija je nakon prekida sednice izazvanog time što je opozicija bacila suzavac u sali parlamenta potpuno blokirala drugi sprat zgrade i kontroliše prolaz, pa se veruje da će sednica moći da bude održana.

U sali na četvrtom spratu nema poslanika opozicije. Istovremeno, Specijalne jedinice Policije Kosova intervenisale su i sa zadnjeg ulaza Skupštine odbacili oko hiljadu demonstranata, koji su tu protestovali.

Glavni ulaz u zgradu Skupštine Kosova blokiran je jakim policijskim snagama koje nastoje da obezbede bezbedan doček za kralja Jordana Abdulaha Drugog koji nešto posle 12 treba da stigne u Prištinu. Pre prekida sednice predsednik parlamenta Kadri Veselji zamolio je opoziciju da danas prekine opstrukciju rada skupštine i omogući da se razmatra jedina tačka dnevnog reda - budžet za narednu godinu.

Međutim, neko je od poslanika opozicionog Samoopredeljenja ponovo bacio suzavac, nakon čega je sala ispražnjena. Na početku sednice poslanici Samoopredeljenja su sa bocama spreja koji policija koristi protiv demonstranata krenuli ka radnom predsedništvu parlamenta, ali ih je u tome sprečilo obezbedjenje. Predsednik Skupštine Kadri Veselji pozvao je šefove poslaničkih grupa da se izjasne da li hoće da se nastavi sednica ili ne. U trenutku kada je govorio šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Adem Grbovci, u sali je ponovo aktiviran suzavac i sednica je prekinuta.

Opozicioni poslanici su nekoliko puta od sada blokirali rad Skupštine Kosova, zahtevajući da se povuku potpisi sa sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom i demarkacije "granične linije sa Crnom Gorom". Politički analitičari na Kosovu smatraju da je posle odluke Ustavnog suda Kosova da privremeno suspenduje sporazum o Zajednici nepotrebno da opozicija blokira održavanje sednica Skupštine Kosova, ali je opozicija juče saopštila da će nastaviti sa opstrukcijama.

Mustafa: Pojedinci ne mogu da blokiraju rad skupštine

Premijer Kosova Isa Mustafa rekao je danas, u nastavku sednice Skupštine Kosova, da rad parlamenta ne može da bude blokiran zbog "tri ili četiri pojedinca". Mustafa je, govoreći u sporednoj sali parlamenta, nakon što je opozicija ponovo bacila suzavac u glavnoj sali Skupštine, ocenio da je takvo delovanje pojedinih poslanika "akt nasilja" i da oni koji to čine treba da odgovaraju pred zakonom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track