Dodik podržava moćnu Srbiju, DS i Tadića

Dodik podržava moćnu Srbiju, DS i Tadića

Politika -
Volim Srbiju i zaineresovan sam šta se u njoj dešavaja, zbog Srbije, zbog Republike Srpske i svih ljudi.., rekao je Dodik

SARAJEVO - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je zainteresovan za jaku i moćnu Srbiju, za njene jake institucije i da će na predstojećim majskim izborima podržati Demokratsku stranku (DS) i predsedničkog kandidata Borisa Tadića.

“Volim Srbiju i zaineresovan sam šta se u njoj dešavaja, zbog Srbije, zbog Republike Srpske i svih ljudi..”, rekao je Dodik učestvujući u emisiji “Telering”, sarajevske OBN televizije.

Dodik je kazao da, kao predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata, ima dobru saradnju sa DS-om, da je Tadić njegov prijatelj, ali i da će uvažiti svaki izborni rezultat.

Zamoljen da prognozira rezultate majskih izbora u Srbiji, Dodik je kazao da misli da će u drugom krugu predsedničkih izbora pobediti Tadić, da će Srpska napredna stranka imati pojedinačno najveći broj glasova, ali da neće moći da formira vladu jer, kako je rekao, naprednjaci nemaju dovoljno jak koalicioni kapacitet.

“Tako će ovo biti nova - stara vlada prema onom što ja mogu u ovom trenutku da prepoznam”, kazao je Dodik i najavio da će prisustvovati završnim predizbornim skupovima DS-a u Beogradu a, možda, i u Novom Sadu.

On je kazao da Srbija nije uperena ni protiv koga i da je ključni faktor za čitav regon.

“Srbija je najveća zemlja na Balkanu zbog čega bi svi trebalo da budu zainteresovani da ona bude jaka”, poručio je Dodik.

Upitan da li će se Srbija raspasti, kao BiH, Dodik je kazao: ”To je neuporedivo, naravno da neće i ne znam otkuda vam takvo poređenje”.

Na opasku da Bošnjaci u Sandžaku misle drugačije, predsednik Srpske je kazao da je “tu reč o institucijama, a ne o pojedincima”.

Dodik je ponovio da je za BiH najbolje da se raspadne, ako ne može da funkcioniše po Dejtonskom sporazumu koji on jedino priznaje.

“Ne volim Bosnu i Hercegovinu jer mi je ona zarobila život glupostima”, kazao je Dodik koji kaže da sebe smatra čovekom mira koji ne želi da “hrani ljudske sujete”.

On kaže da mu je žao svih ljudi koji su poginuli u proteklom ratu bez obzira kojoj naciji pripadaju, ali tvrdi da se država ne može praviti na silu.

“Najmanje je verovatno da će stranci sačuvati BiH. Stranci nisu ništa sačuvali samo su uspešo dezintegrisali neke zajednice. Ako ne dođe do integracije unutar BiH, a moje uverenje je da neće doći, onda je racionalno da sednemo i napravimo mehanizam kako ćemo se dogovarati na nivou BiH”, rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, realno je da postoje ekonomske teritorijalne jedinice i političke strukture koje ih predstavljaju, kao i interesi oko onog što im je zajedničko.

Ukoliko to ne funkcioniše, Dodik pita: “Zašto se onda ne bismo razišli u miru”.

Razlaz bi, uveren je Dodik, doneo relaksaciju, jer vise ne bi bilo nikakvih ograničenja. Bošnjaci u Srpskoj bi bili bezbedni, a Srpska je već mogla biti u predvorju Evropske unije da nije svih tih ograničenja BiH.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track