Đurić u Orahovcu: Izdvajanja za Srbe na Kosovu neće biti manja u 2016.
Foto: Dragana Udovičić

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju

Đurić u Orahovcu: Izdvajanja za Srbe na Kosovu neće biti manja u 2016.

Politika -
ORAHOVAC - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas u Orahovcu da izdvajanja Srbije za Srbe na Kosovu i Metohiji u narednoj godini neće biti manja, ali da će biti pravilnije raspoređena.

Đurić je u razgovoru sa Srbima u Orahovcu rekao da je u toku izrada budžeta za 2016. godinu. “Jedan od ključnih problema sa kojim se suočavamo su ljudi koji se vode kao da su na KiM i primaju ono što bi trebalo da bude pomoć svima vama na KiM i taj problem je problem sa kojim se niko nije hvatao u koštac najmanje deceniju ipo,” rekao je Đurić.

Vlada Srbije će, kazao je, pokušati da se ozbiljno uhvati u koštac sa tim problemom već u 2016. kako bi utvrdila kako i na koji način boravi na KiM i ko, kako i na koji način prima finansije iz budžeta u Beogradu. “Nije za nas prihvatljiva situacija da imamo na KiM ljude koji primaju čak i kosovski dodatak a nikada ne dolaze na KiM, to su stvari koje moramo da menjamo,” poručio je direktor Kancelarije za KiM naglasivši da iako živimo u teškom vremenu “pomoći i podrške u budućnosti biće više, ne manje”.

Đurić je Srbima u Orahovcu poručio da se ne plaše da će im pomoć biti uskraćena, podrška ukinuta ili slično. "Toga sigurno neće biti, može samo da bude više prisustva, više podrške i više pomoći", rekao je Djurić u porti crkve Uspenja Presvete Bogorodice. “Nemojte da imate brige vezano za to da li će se nastaviti podrška i pomoć koja dolazi od institucija Srbije. Nemojte da brinete za to da li će se nastaviti podrška institucijama u kojima radite, da li će se nastaviti pordrska institucijama u kojima ova deca idu u školu, nastaviće se,” kazao je.

Srbi su Đuriću izneli probleme sa kojima se suočavaju i koji su pre svega ekonomske prirode. “Svaka kuća u Orahovcu ima tradiciju i istoriju koja se meri i beleži vekovima i na naeki način dugujemo Orahovcu i Velikoj Hoči povećanu solidatrnost cele Srbije, to je moja poruka danas ljudima u Orahovcu", rekao je Djurić i pozvao građane Srbije da dođu na Kosovo i Metohiju kako bi se, kako je rekao, uverili koliko teško žive Srbi u Metohiji. Ako, dodao je, ne mogu da im pomognu makar mogu da ih pogledaju u oči, da im stegnu ruku i kažu da ih podržavaju, da su uz njih, jer to je ono što je nekada i više potrebno od rada institucija političkih poteza i drugih aktivnosti.

"Ovim ljudima je potrebna solidarbost našgeg naroda i to solidarnost na delu", rekao je direktor Kancelarije za KiM koji je Orahovac i Veliku Hoču posetio u pratnji dvojice srpskih ministara u Vladi Kosova Dalibora Jevtića i Ljubomira Marića i zamenika kosovskog premijera Branimira Stojanovića.

Vučić će do kraja godine posetiti Srbe na KiM

Đurić je najavio danas u Orahovcu da će predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić do kraja godine posetiti Srbe na Kosovu i Metohiji. Od konkretnih stvari, projekata i aktivnosti koje želim da najavim, to je svakako i poseta predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučiha, koji će posetiti Metohiju i ovaj kraj do kraja godine, rekao je Đurić. On je ovo izjavio tokom susreta sa Srbima u Orahovcu, sa kojima je razgovarao u porti crkve Uspenja Presvete Bogodice, istakvši tom prilikom i da će učiniti sve da i škola u ovom mestu u najskorije vreme bude u boljem stanju nego što je danas.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track