SVAĐA U SKUPŠTINI: Zorana Mihajlović optužila DS za nelegalne objekte!
Foto: Dado Djilas

Rasprava o zakonu o ozakonjenju objekata

SVAĐA U SKUPŠTINI: Zorana Mihajlović optužila DS za nelegalne objekte!

Politika -
BEOGRAD - Raspravu o amandmanima na predloženi zakon o ozakonjenju objekata danas je obeležila polemika DS i resorne ministarke Zorane Mihajlović o odgovornosti za gotovo 1,5 miliona nelegalnih objekata u zemlji, a koja je odgovornost za to, ali i za postojanje građevinske mafije, pripisala demokratama.

Mihajlović, koja je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, rekla je da je tačno da je problem bespravne gradnje eskalirao devedesetih godina, ali da je samo od 2000. godine izgrađeno 800.000 takvih objekata.

"“Uvek se iznenadim posle toliko godina DS koja nam priča o tome kako treba da se izvrši proces ozakonjenja, a 10 godina je dozvoljavala da se izgradi praktično gotovo 1,5 miliona nelegalnih objekata"”, rekla je Mihajlović, dodajući da će aktuelna vlast taj problem rešiti.

Navela je i da je vlast DS građevinsku dozvolu izdavala u proseku za 300 dana, te da je zbog nerada i korupcije te vlasti Srbija na svetskoj duing biznis listi bila pri samom dnu. Prema njenim rečima, poslanici DS za postojanje građevinske mafije treba da pitaju kolege iz poslaničkog kluba.

"“Pitajte vaše poslanike koji su pašnjake prvog reda prebavivali u građevinsko zemljlište i radili zgrade, te ljude pitajte odakle građevinska mafija, jer ta građevinska mafija nije nastala iz SNS, nego iz DS"”, rekla je Mihajlović.

Šefica poslanika DS Nataša Vučković podsetila je da je SNS na vlasti četiri godine i da je imala isto toliko vremena da počne da rešava ovaj problem, ali da ni posle zakona koji je donet 2013. godine nije popravljeno stanje.

Vučković je navela da je predloženi zakon diskriminatorski prema svim onim investitorima koji su radili u skladu sa zakonom u proteklih pet, 10 ili 20 godina, te da će on stvoriti novu klasu bogataša.

Poslanik Pokreta za preokret Janko Veselinović smatra da predloženi zakon treba hitno povući zakon iz procedure, jer je duboko protiv Ustava zato što njegovim donošenjem objekti neće biti legalni, već će samo biti upisani sa pravom svojine.

Veselinović je ostao pri ranijoj tvrdnji da se zakon donosi kako bi bili ozakonjeni objekti koji su građeni krupnim kapitalom i kako je rekao, objekti sinova predsednika države, funkcionera SNS...

Zoran Živković iz Nove stranke smatra da su predložena rešenja “još jedna predizborna priča”, te da je očigledno da nema dobre namere i da zbog toga povlači stav da će ta stranka podržati zakon.

Poslanicima opozicije je u načelnoj raspravi bio sporan član 5 predloženog zakona, koji kaže da predmet ozakonjenja ne može biti objekat izgrađen u prvom i drugom stepenu zaštite prirodnog dobra, osim vikendica i drugih porodičnih objekata za odmor, jer po njima omogućava legalizaciju objekata ljudi bliskih vlasti.

Šef poslanika SNS Zoran Babić podneo je amandman u kome se kaže da se njim precizira odredba i nespornim čini da predmet ozakonjenja u drugom stepenu zaštite prirodnog dobra ne mogu biti izgrađeni objekti, osim vikendica i porodičnih kuća za odmor, kao i navode neki primeri zaštitnih pojaseva, odnosno zona zaštite po posebnm zakonima kada ozakonjenje objekata nije moguće.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track