BRITANSKI MINISTAR ZA EVROPU: Razumemo veze s Rusijom, ali je EU u interesu Srbije
Foto: AP Mart 2014

Ključno da se briselski dijalog nastavi

BRITANSKI MINISTAR ZA EVROPU: Razumemo veze s Rusijom, ali je EU u interesu Srbije

Politika -
BEOGRAD - Britanski ministar za Evropu Dejvid Lidington izjavio je danas da Velika Britanija razume veze Srbije i Rusije, ali da je u interesu Srbije da nastavi sa evropskim integracijama.

"Kada su u pitanju odnosi Srbije i Rusije postoji dosta istorijskih, kulturnih i religijskih veza i to razumemo. Međutim, činjenica je i to da Srbija ima značajno veću robnu i trgovinsku razmenu sa EU nego s Rusijom. Zato i verujemo da je u interesu Srbije da nastavi sa evropskim integracijama, što će zahtevati dalje reforme", rekao je Lidington.

Kada je reč o odnosima Srbije i Britanije, on je rekao da su oni dobri. "Nikoga u Srbiji ne iznenađuje da mi podržavamo državnost Kosova i njegovo članstvo u regionalnim i međunarodnim organizacijama. Podržavamo i dosadašnji napredak u dijalogu, ali želimo da vidimo i Srbiju i Kosovo da udvostruče napore ka daljim sporazumima", naveo je Lidington.

Prema njegovom mišljenju, u ovom trenutku je ključno da se briselski dijalog, bez obzira na sve probleme, nastavi. Proširenje EU, kako je dodao, nosi u sebi pretpostavku da na kraju i Srbija i Kosovu pronađu način da žive jedni pored drugih.

Na pitanje da li će na kraju tog puta Srbija morati da prizna nezavisnost Kosova, Lidington kaže da nije na Britaniji da se nameće u odnosima Beograda i Prištine tako što će reći kako da se to tačno uredi. "Ipak, u otvaranju procesa pridruživanja EU zapisano je da treba da postoje dobri odnosi sa susedima. Zato Srbija treba da ih ima sa svima, uključujući Kosovo", kazao je Lidington. Upitan da li će prva pregovaračka poglavlja Srbije i EU biti otvorena do kraja godine, Lidington je rekao da ne može da predvidi tačan datum, ali da veruje da je poglavlje 35 blizu završetka. Govoreći o izbegličkoj krizi, Lidington je rekao da je to izazov za sve zemlje Zapadnog Balkana i da ne očekuje brzo rešenje.

Kada je reč o borbi protiv terorizma, britanski ministar kaže da postoji zajednički interes i da Srbija treba da intenzivira veću postojeću saradnju. Ključni deo sporazuma o pridruživanju Srbije i EU su poglavlja 23 i 24, koja se odnose na uspešnu reformu pravosuđa i srpskog bezbednosnog sistema, podsetio je on. "Ako osećaju da je napravljen dobar pomak u vladavini prava i rešavanju problema korupcije, ostale zemlje EU će biti sigurnije da dele svoje informacije sa Srbijom", zaključio je Lidington.

(Tanjug/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track