Švajcarci proteruju glavnog teroristu OVK
Foto: Beta

Švajcarci proteruju glavnog teroristu OVK

Politika -
Silja jepripadao rukovodstvu OVK i za vreme oružanih sukoba na Kosovu bio je šef OVK

LOZANA - Savezni sud u u Švajcarskoj odlučio je da kosovski političar Azem Silja mora da napusti tu zemlju.

Silja se 1994.sa suprugom i troje dece doselio u Švajcarsku, gde je dobio azil. Njemu su vlasti u kantonu Soloturn 1999.odobrile boravišnu dozvolu, i tamo je kao invalid dobio podršku u ukupnoj visini od 426.000 franaka, navela je švajcarska agencija SDA.

Silja je, kako prenose švajcarski mediji, pripadao rukovodstvu OVK i za vreme oružanih sukoba na Kosovu bio je šef OVK.

Posle rata je 1999. jedno vreme bio i kosovski ministar odbrane u prelaznoj vladi, a od 1999. je član predsedništva jedne kosovske stranke.

Od 2000. Silja je u više navrata boravio u Albaniji i na Kosovu, pri čemu je koristion falsifikovani albanski pasoš.

Između 2001. i 2003, i pored zdravstvenih problema, završio je studije na daljinu na jednom privatnom univerzitetu SAD i tamo dobio čak i doktorsku titulu, a u decembru 2010.izabran je za poslanika u kosovskoj skupštini.

U Švajcaraskoj Silja nije nikada radio. Najpre je živeo od socijalne pomoći, a potom je zatražio status invalida "iz psihičkih razloga", što mu je od 2002. omogućila primanja od švajcarskih vlasti.

Prošle godine je obustavljena isplata, zato što je, prema oceni vlasti, zarađivao novac sa strane, koji nije prijavio, jer drugačije ne bi bili mogući brojna putovanja i studije.

Lane u martu je državno tužilaštvo u Soloturnu pokrenulo istragu zbog prevare.

Pre godinu dana su vlasti u Soloturnu došle do zaključka da se mora povući boravišna dozvola Silji zbog brojnih boravaka u inostranstvu.

Ustavni sud podržao je tu odluku u februaru i zatražio je od Silje da do 15.marta napusti Švajcarsku.

Savezni sud u Lozani sada nije ni želeo da uzme u obzir žalbu koju je podneo Silja, uz obrazloženje da je on od novembra 2010. prijavljen na Kosovu, kako bi mogao da učestvuje na parlamentarnim izborima.

Samo u periodu od 21.februara do 7.aprila prošle godine on je prisustvovao na šest sednica skupštine i imao je mnoštvo nastupa na televizijama.

Uz to je napustio stan u Švajcarskoj i navodno boravi u stanu svoje ćerke.

Na Kosovu poseduje kuću, te je na osnovu svih tih podataka Sud došao do zaključka da je Silja na Kosovu sada najbolje integrisan i raspolaže obezbeđenom i samostalnom egzistencijom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track