ČAVUŠOGLU NAKON SASTANKA S LAVROVIM: Ne mešajte borbu protiv IS i kršenje našeg vazdušnog prostora
Foto: Reuters 24 Avgust 2015

Hoće li biti pomirenja

ČAVUŠOGLU NAKON SASTANKA S LAVROVIM: Ne mešajte borbu protiv IS i kršenje našeg vazdušnog prostora

Politika -
Ministar spoljnih poslova Turske Mevlet Čavušoglu izjavio je danas da ne treba mešati zajedničke napore u borbi protiv Islamske države i "kršenje turskog vazdušnog prostora

"Što se tiče kršenja turskog vazdušnog prostora, to ne treba da mešamo sa zajedničkim naporima da se borimo protiv Islamske države i zbilja žestokog terorizma", rekao je Čavušoglu u obraćanju na plenarnoj sednici Ministarskog saveta OBES, a posle tet-a-tet sastanka s ruskim kolegom Sergejom Lavrovim.

On je rekao da je masovni priliv izbeglica i migranata prioritetna stavka, te podsetio da je Turska od 2011. godine otvorila vrata za više od dva miliona izbeglica i potrošila osam miliona dolara u te svrhe.

"Pokušavamo da dođemo do boljeg rešenja problema i doslednijeg bavljenja tim pitanjem", rekao je Čavušoglu dodajući da su terorizam, ekstremizam i radikalizaija izazovi za sve i da mogu da dovedu do još većeg broja izbeglica i migranata.

Istakao je da je Turskoj potrebno partnerstvo sa drugim zemljama i organizacijama i dosledna strategija i dodao da novi teroristički napadi, u Parizu, Ankari i iznad Sinaja, pokazuju da su izazovi za bezbednost sve veći.

Konstatujući da Turska poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, on je rekao i da sukobi u tom regionu predstavljaju problem ne samo za region nego i šire.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track