CVETIĆANIN: Otvaranje poglavlja velika šansa, ali i veliki posao
Foto: Printscreen/YouTube

Evrointegracije Srbije

CVETIĆANIN: Otvaranje poglavlja velika šansa, ali i veliki posao

Politika -
Otvaranje poglavlja sa EU je velika šansa za Srbiju, ali ne treba da postoji euforija jer nas čeka veliki posao, istakao je Neven Cvetićanin iz Instituta društvenih nauka.

On je ocenio da treba da budemo svesni da je veliki posao pred nama, "kao kad se neko upiše na fakultet pa je onda u njegovim rukama kako će da daje ispite".

"Ovo je značajan dan za Srbiju, u našim rukama je da se pokažemo kao ozbiljna država koja ima administrativne i političke kapacitete da ovaj proces privede kraju kad se stvore uslovi", rekao je Cvetićanin.

Prema njegovim rečima, otvaranje pregovaračkih poglavlja znači veliku šansu da naše institucije prilagodimo institucijama EU i da sve delove sistema učinimo čvrstim, stabilnim i da objasnimo građanima da je ovo šansa, kao i da može da se odrazi na svakodnevni život, da EU ne ostane apstraktna ideja od koje niko konkretno ništa ne vidi.

Cvetićanin je ocenio da je ovo uspeh svih vlada koje su na neki način dale svoje pregnuće na evropskom putu Srbije, naglasivši da u tome postoji "minuli rad dosta ljudi".

"Ovo je tek početni korak, a njemu je doprinelo i to što se Srbija u geostrateškim previranjima veoma mudro i diplomatski postavila, nije zatvarala put ka EU niti gubila tradicionalne prijatelje. Uspela je da se pokaže kao kredibilan partner. Pokazali smo da želimo da se menjamo, da ojačamo ekonomiju i da je prilagodimo evropskim okvirima", smatra on.

U vezi sa poglavljem 35, Cvetićanin je podsetio da u EU ima država koje nisu priznale Kosovo i da je teško očekivati da će, na primer, Španija, to učiniti.

"U tom smislu Srbija neće morati eksplicitno da prizna nezavisnost Kosova. U ovom momentu na Kosovu kosovski Albanci nisu suvereni, suverena je međunarodna zajednica. Imamo institucionalni nered u na Kosovu, a na Srbiji je kao mudroj državi da sa međunarodnom zajedicom bude u koretktnim odnosima, da nastavi proces pridruživanja EU i da u okviru poglavlja 35 nastavi briselski proces, da on ne bude na štetu državnim interesima Srbije. Od sposobnosti naše diplomatije će zavisiti u kojoj meri ćemo definisati status Kosova i Metohije, da ne bude protivan državnim interesima, ali i da ostavimo prostor za pregovore u poglavljima", istakao je Cvetićanin gostujući u vestima B92.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track