MARKO ĐURIĆ: Delimično ublažena Platforma u poglavlju 35
Foto: Zorana Jevtić

U odnosu na prvi nacrt

MARKO ĐURIĆ: Delimično ublažena Platforma u poglavlju 35

Politika -
BEOGRAD - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da je došlo do izvesnog ublažavanja Platforme za poglavlje 35 u odnosu na prvi nacrt, ali i da su se u javnosti pojavile spekulacije o promeni režima na integrisanim administrativnim prelazima.

"Tačno je da su se pojavile određene spekulacije o promeni režima na integrisanim administrativni prelazima. Pažljivo pratimo situaciju i u zavisnosti od razvoja događa u toku dana reagovaćemo. Ako bude nekih promena koje nisu u skladu sa Sporazumom, Srbija kao ni do sada neće ćutati", rekao je Đurić za RTS.

Na pitanje da li se traži potpisivanje pravno obavezujećeg dokumenta o dobrosusedskim odnosima Srbije i Kosova Đurić je naveo da Srbija svoju južnu pokrajinu može da tretira samo kao njen deo.

"Došlo je do izvesnog ublažavanja u odnosu na pravi nacrt (platforme). S obzirom da postoji veliki broj članica EU koje priznaju jednostranu nezavisnost Kosova, nema sumnje da su teški pregovori pred nama", kazao je Đurić i dodao da je platforma "takva kakva jeste", ali da "ne traži eksplicitno da Srbija prizna nezavisnost Kosova".

Đurić je rekao da je tekst platforme za Poglavlje 35 objavljen i da je reč o izuzetno teškom poglavlju, ali kako je naglasio, Srbija nije u razgovorima sa Kosovom samo zbog evropskih integracija.

"Poglavlje 35 za nas je izuzetno teško, jer na neki način povezuje normalizaciju odnosa sa našom južnom pokrajinom i evropske integracije. Pokazali smo da je moguće da kao pouzdan partner uprkos opstrukcijama Prištine napredujemo u pregovorima", naveo je Đurić.

On je kazao da se Platformom traži primena i pregled do sada postignutih sporazuma (Beograda i Prišine) i ostavlja prostor i evropskim institucijama i državama članicama da one tumače na koji način treba da budu sprovodjeni sporazumi, a naveo je da u tom procesu za Srbiju ima odredjenih rizika.

Komentarišući navode da je Poglavlje 35 "blokirajuće" Đurić je rekao da "sva poglavlja u dijalogu nose sa sobom mogućnost da ako bude velikog neslaganja zemlje koja traži prijem i zemalja koje o tome olučuju, taj proces bude zaustavljen.

ZABRANJEN ULAZAK LICIMA SA SRPSKIM LIČNIM KARTAMA

Graničnoj policiji Kosova stigla je u ponoć uredba, prema kojoj je zabranjen ulazak na KiM svim licima koja imaju srpske lične karte, a žive na teritoriji KiM.

Direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da postoje spekulacije o tome, ali da se pažljivo prati situacija na prelazima.

Na prelazima Jarinje i Brnjak na severu Kosova primena ove uredbe još uvek nije počela.

U toku dana u Leposaviću zbog novonastale situacije trebalo bi da se sastanu gradonačelnik Leposavića Dragan Jablanović i predstavnici kosovske policije.

Prema spornoj uredbi, koja još nije zaživela na severu Kosova, osobe sa srpskim ličnim kartama i prebivalištem na Kosovu trebalo bi da se primenjuje kosovski zakon o strancima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track