Vučić: Priznanje Kosova nije uslov za Srbiju u EU
Foto: Nemanja Pančić

Državni vrh proslavio otvaranje poglavlja

Vučić: Priznanje Kosova nije uslov za Srbiju u EU

Politika -
Na prijemu, na kojem su bile najznačajnije strane diplomate, premijer poručio da ni u jednom dokumentu ne piše da se moramo odreći naše pokrajine

BEOGRAD - Državni vrh Srbije je, uz prisustvo vodećih stranih ambasadora u Beogradu, juče proslavio otvaranje prvih poglavlja u pregovorima Srbije i EU.

Domaćin svečanosti bio je premijer Aleksandar Vučić, koji je tom prilikom istakao da priznanje Kosova nije uslov Srbiji za ulazak u EU i da to građanima treba jasno reći.Prijem je organizovan u zgradi Jugoslovenske kinoteke, a započeo je intoniranjem himne EU „Oda radosti“, a završio se uz zvuke „Bože pravde“. Otvarajući svečanost, Vučić je naglasio da je otvaranje poglavlja rezultat našeg rada i truda, ali i da veruje da je to „radost i za najveći broj građana“.Podignuta lestvica- Lestvicu ćemo i dalje postavljati visoko, da naš posao završimo dobro, temeljno i malo brže. Otvaranje prvih poglavlja i pristupanje EU doneće Srbiji i njenim građanima pravnu državu, ojačaće institucije, borbu protiv kriminala i korupcije, privući strane investitore, ali i pokazati kakvom društvu želimo da pripadamo - poručio je on.Događaju je prisustvovao i šef delegacije za EU Majkl Davenport, koji je poručio da je ovo „istorijski trenutak koji čini evropsku perspektivu Srbije vrlo opipljivom“.- Doneli ste stratešku odluku o pristupanju EU. Pravac i put ka članstvu Srbije u EU sada su vrlo jasno definisani. Za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja sa EU bilo je ključno to što je Srbija završila akcione planove za vladavinu prava, sprovodila odredbe Briselskog sporazuma, unapredila regionalnu saradnju i ekonomske reforme. Impresionirani smo vašim humanim načinom na koji ste upravljali migrantskom krizom - kazao je on.

 Trenutak za istoriju...  Nikolić i Vučić  sa predstavnicima diplomatskog kora
Trenutak za istoriju... Nikolić i Vučić sa predstavnicima diplomatskog kora

Ipak, detalj o kojem se na koktelu najviše pričalo jeste tek otvoreno poglavlje 35, odnosno da li ono uslovljava Srbiju da prizna Kosovo. Govoreći o tome, Vučić je rekao da priznanje Kosova na kraju pregovora sa EU niko dosad nije pomenuo, niti to bilo gde piše i istakao je da mora neko da mu objasni šta znači pravno obavezujući sporazum između Beograda i Prištine.- To treba jasno reći građanima. Pisalo je u nekim nacrtima, ali u ovome ga nema. Nema sumnje da će biti pritisaka, ali naše je da na odgovoran način radimo - poručio je Vučić.Inače, u pregovaračkom okviru za Srbiju navedeno je da je moguće zamrzavanje otvaranja novih poglavlja ukoliko ne bude napretka u normalizaciji odnosa s Kosovom, odnosno u poglavlju 35.Zavisi od svih stranaDirektorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović kaže da je začkoljica u tome što napredak u ovom poglavlju ne zavisi samo od Beograda.- Poglavlje 35 jeste teško i komplikovano, pre svega jer ne zavisi samo od Srbije već i od političke volje EU i Prištine. Politička kriza na Kosovu znatno je zaustavila proces normalizacije odnosa, međutim Brisel situaciju posmatra na adekvatan način i oni jako dobro znaju čija je krivica - objašnjava Joksimovićeva.S druge strane, Slobodan Samardžić, profesor FPN, tvrdi da Srbija neće ući u EU jer se Unija neće širiti dok ne reši unutrašnju krizu.

Dragan MarkovićČESTITKE VLADI NA USPEHULider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma čestitao je Vladi i premijeru Aleksandru Vučiću na otvaranju prvih pregovaračkih poglavlja sa EU.- To je veliki dan za Srbiju. Ponosni smo što je koalicija SPS-PUPS-JS-Ivica Dačić dala veliki doprinos ovom uspehu nizom hrabrih i odgovornih odluka koje je donosila od 2008. Mi smo znali da je put u EU dug, ali dostižan. Želim da ovu radost podelimo s građanima Srbije - naveo je Marković.

Iza kulisa ministar odbrane glavna „zvezda“ prijema SVI TEŠILI BRATISLAVA GAŠIĆASem diplomatskog kora, na koktelu su bili i skoro svi ministri iz Vlade, pa čak i ministar odbrane koji bi trebalo da bude smenjen Bratislav Gašić. Gašić se sve vreme držao društva ministra rada Aleksandra Vulina, a sve zvanice iz Vlade saosećajno su ga pozdravljale i grlile, kao da ga teše.Predsednik države Tomislav Nikolić ga je ne samo zagrlio već i naslonio svoju glavu na njegovu, kao i prvi čovek beogradske policije Veselin Milić. Inače, premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Bratislav Gašić biti smenjen, ali tek pošto se nađe novo rešenje za tu funkciju.- Morate prvo da pošaljete predlog za razrešenje, a morate i da nađete ko će biti ministar odbrane. Kada bih to imao, to bi značilo da sam bio spreman za smenu, a nisam bio. Smene će svakako biti - rekao je Vučić.Primetno je bilo odsustvo ambasadora Rusije Aleksandra Čepurina, a Vučić je rekao da „iz objektivnih razloga nije stigao na proslavu“. On je, naime, za to vreme otvarao Festival rusko-srpskog zanatstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track