Beograd uz RS, ali protiv referenduma!
Foto: TANJUG - Srđan Ilić

Beograd uz RS, ali protiv referenduma!

Politika -
Protivljenje predsednika Vlade Srbije referendumu u RS predstavlja za Dodika najveći problem

Beograd - Odlazak Aleksandra Vučića na dan obeležavanja Republike Srpske, danas u Banjaluci, u diplomatskim krugovima tumače u kontekstu protivljenja premijera Srbije nameri Milorada Dodika da sprovede referendum u tom bosanskohercegovačkom entitetu, piše list Danas.

Sagovornici koji su upoznati sa namerama i politikom premijera Vučića prema, kako navode, deklarativnoj politici Vlade Srbije o očuvanju integriteta i jačanju državnosti Bosne i Hercegovine, ističu da „upravo to protivljenje predsednika Vlade Srbije referendumu u RS predstavlja za Dodika najveći problem u pokušajima narušavanja bezbednosti i stabilnosti u BiH“.

„Vučić je bio i ostao protivnik Dodikovog referenduma a to Dodiku predstavlja veliki problem u stvaranju daljih tenzija u BiH i na celom Zapadnom Balkanu. Vučić će, koliko smo upoznati, nedvosmisleno u Banjaluci, pred svim zvaničnicima Republike Srpske, istaći da se Srbija zalaže za dobre odnose i za očuvanje integriteta BiH“, ističu sagovornici koji su zahtevali anonimnost.

Srpska demokratska stranka (SDS) osudila je večerašnji istup predsednika Republike Srpske Milorada Dodika u programu Radio-televizije Republike Srpske (RT RS), u kojem je osudio opozicioni Savez za promene za izdaju i podaništvo onima koji navodno žele da stvore uniratnu Bosnu i Hercegovinu.SDS je ocenio da je Dodik "još jednom zloupotrebio funkciju predsednika RS i više nego neprimerenim rečnikom obrušio se na predstavnike Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH". "Na drugi dan Božića i samo nekoliko časova koje nas dele od zvaničnog obeležavanja Dana Republike Srpske, Milorad Dodik je u histeričnom tonu još jednom pokazao da nije predsednik svih građana Republike Srpske, što mu je ustavna obaveza", ističe se u saopštenju. Umesto da bude ujedinitelj, navodi se u saopštenju, Dodik je nastavio da deli Republiku Srpsku i njen narod."SDS i ovom prilikom naglašava da Republika Srpska nije vlasništvo nijednog pojedinca, pa ni Milorada Dodika. Još jednom upozoravamo da je kriminal i korupcija najveća opasnost Republici Srpskoj i da ovakvi histerični napadi neće sprečiti SDS da istraje u nameri da se rasvetle sve afere, posebno one koje se vezuju za najviše predstavnike vlasti u Republici Srpskoj", ističe ta stranka u saopštenju. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik večeras je, gostujući u program RT RS-a, optužio Savez za promene za izdaju i podaništvo onima koji navodno žele da stvore unutarnu i centralizovanu Bosnu i Hercegovinu.

On je rekao da su predstavnici Saveza za promene (SDS, PDP, NDP), koji su u vlasti na državnom nivou, "podanici" bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji želi da realizuje šerijatsku državu, što je, kako je naveo, zagovarao i njegov otac Alija Izetbegović.

Takođe, diplomatski izvori prenose procene sa kojima su upoznati, da će poseta premijera Vučića Republici Srpskoj, na dan obeležavanja dana Republike Srpske, sprečiti masovna slavlja po ulicama gradova u RS, što se ocenjuje kao „politički potez za koji bi vlasti u BiH mogli da imaju razumevanja“.“

Na ovaj način biće to koncentrisana proslava u jednom gradu, na svečanoj akademiji“, napominju sagovornici koji su o ovoj temi razgovarali sa premijerom Srbije. Oni ponavljaju mišljenje da u kontekstu uticaja Srbije na RS, kada je u pitanju raspisivanje referenduma, „ovaj odlazak se dovodi upravo u vezu sa tim“.

Premijer Aleksandar Vučić rekao je pred put u Banjaluku da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma i da je svojom politikom čuvar integriteta BiH i integriteta entiteta RS unutar BiH. Vučić je istakao da o njegovom odlasku na proslavu Dana RS treba suditi tek nakon što se čuje šta će reći u Banjaluci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja